Благоевградчани сигнализират: Разследваният за участие в престъпна група за рекет в Митница Югозападна ГПП „Кулата” Иван Радев върти сметките на водната асоциация

Иван Радев

Екатерина Динкова и Марина Сапаревска са другите двама ВИП служители на заплата в забатачената водна асоциация

Главният счетоводител на ВиК асоциацията в Благоевград Иван Радев се разследва за участие в организирана престъпна група за рекет и корупция в Митница Югозападна ГПП „Кулата”, съобщиха източници на вестник „Вяра”. Един от полицаите, изготвили доклада, е Христо Врабчев. Документите са предадени на главния прокурор Сотир Цацаров. Прокуратурата в Благоевград обаче още не е повдигнала обвинение.

„Подозираме, че над Иван Радев е разперен политически чадър”, пишат на редакционните имейли наши читатели, пожелали анонимност.

Иван Радев беше назначен във водната асоциация от настоящия областен управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Бисер Михайлов

Между 2010 и 2013 г. той заемаше друг ключов пост в областния център. В този период Радев беше директор на НАП – Благоевград, но беше отстранен по времето на кабинета „Орешарски”. Поста наследи Катя Янчовичина.

В цялата Благоевградска област хората недоумяват как е възможно водната асоциация все още да е под кота 0 и парите да висят на косъм, а в структурата да са налети над 200 000 лв. пари на данъкоплатците. Асоциацията беше създадена през месец февруари 2015 година към ВиК – Благоевград. Парите основно отиват за заплати за трима служители, телефони, интернет, режийни разходи, без да има свършена някаква съществена работа.

Сотир Цацаров

Освен Радев другите ВИП служители в асоциацията са Екатерина Динкова и Марина Сапаревска.

Както „Вяра” писа, за главен секретар на асоциацията беше избрана Екатерина Динкова, снаха на общинския съветник Рашко Динков. Любопитна подробност е фактът, че областният управител Бисер Михайлов е бил директор към две фирми на фамилия Динкови. Динкови въртят строителни фирми и предприятия за възобновяеми енергийни източници, с които печелят серия обществени поръчки. Михайлов беше изпълнителен директор „Изпълнение на проекти по оперативни програми” във фирма „Хидро Пирин” ДЗЗД, в което 49% държи „Хидроенерджи- БГ”, собственост на Динкови. По същото време фирмата печели обществени поръчки в община Симитли за 4,5 млн. лв. за реконструкция и рехабилитация на водоснабдителни системи и съоръжения на село Долно Осеново и село Полето. През 2014 година Михайлов става директор на фирмата „Универсал хидроенерджи” ДЗЗД. Михайлов печели с нея поръчка за над 5,5 млн. лв. за разширяване и реконструкция на спортен комплекс „Септември” в Симитли и изграждане на многофункционални центрове за спорт и отдих в Брежени, село Полето, Крупник, Долно Осеново, Черниче. Всички документи са подписани от Рашко Динков.

В асоциацията Екатерина Динкова има за задача да изпраща писма-покани до кметовете за свикване на заседания. Такива се броят на пръстите на едната ръка. Въпросът е със златни букви ли пише поканите Динкова, че да оправдае заплатата си от 840 лв. на месец?

Марина Сапаревска е в ролята на експерт във водната асоциация. Сапаревска е уволнена от ВиК-Благоевград и приютена от Михайлов в асоциацията. Кабинетите на тримата са повече от луксозни и се намират в областната администрация.

Хората се чудят с какво триото заслужи този лукс и какъв е приносът им за каузата „водна асоциация”.

„Чудно ли е, че ВиК мрежата на България е напълно окапала и колко крачки те са направили, за да спечели област Благоевград нужните за подмяната на мрежата над 12 млрд лв.? Защо оставиха Кресна и Сандански да поставят под въпросителна единствения шанс на областта да получи парите?”, негодуват благоевградчани.