Благоевградчанки №1 на Академия за иновации 2021 г., взеха чек за 10 000 лв.

Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова от Американския университет грабнаха първата награда с проекта си Vendy+

За осма поредна година с много настроение и позитивни емоции се проведе Академия за иновации 2021: Bulgaria Innovation Hackathon. Събитието е най-голямото публично-частно образователно партньорство в страната между организации от частния, академичния, публичния и НПО сектора. Двудневният формат на академията, състезание с елементи на програмиране и прототипиране се проведе на 5 и 6 юни в Литературен клуб „Перото“ при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.

Тази година събитието се реализира отново в национален мащаб, в партньорство с над 14 университета. Студенти от цялата страна представиха своите първи бизнес идеи чрез демоверсии на проектите си. Прави впечатление, че вече те се подготвят изрично за кандидатстване в Академията за иновации и всяка година качеството на проектите се вдига. Студентите се състезаваха за голямата награда от 10 000 лв., осигурена от Европейската инвестиционна банка, и посещение на европейските институции в Брюксел, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България. Освен това победителите получават и възможност за едногодишно менторство и включване в акселераторската програма на Innovation Starter Accelerator, обучение по онлайн маркетинг в Столичната общинска агенция заприватизация и инвестиции. Големият победител, класиран на 1-во място през 2021 година, е Vendy+ на благоевградчанката Албина Томова. Vendy+ предлага лесен достъп до санитарни принадлежности и предпазни средства чрез създаване на вендинг машини. Първият им прототип работи в Благоевград. Амбициозната цел на екипа е машините да бъдат поставени на достъпни места в различни населени градове, така че всеки човек да има бърз достъп до тях. Албина Томова, София Широканска и Кристина Узунова от Американския университет в Благоевград се стремят да допринесат и за подобряване на сексуалното образование и възпитание в България за юношите.