Благоевград остава без кмет до 23 април, Общинската избирателна комисия заседава спешно утре

Отстраненият Румен Томов ще се кандидатира отново

Председателят на Общински съвет-Благоевград Андон Тодоров свиква редовно заседание на 23 април, на което ще се вземе решение кой да бъде временно изпълняващ длъжността кмет. Припомняме, че досегашният градоначалник Румен Томов е с прекратени пълномощия с решение на Върховния административен съд. През април м.г. Общинският съвет избра за временно изпълняващ длъжността кмет Ясен Попвасилев, след като Общинската избирателна комисия тогава гласува предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов.
Общинската избирателна комисия пък ще заседава по спешност на 19 април, съобщи председателят Мартин Бусаров. Членовете на комисията трябва да уведомят ЦИК за влязлото в сила решение на ВАС. Следващата стъпка е ЦИК да уведоми президента Румен Радев, който да насрочи местни избори.

Отстраненият от поста градоначалник заяви, че е изненадан от решението на ВАС. “Решението се обосновава на решенията на предните инстанции. То не е съобразено със становището на Конституционния съд по моя казус. Не мога да съм едновременно кмет и търговец, предприел съм всички законови мерки за излизане от фирмата. Конституционният съд казва, че в рамките на месец трябва да се предприемат действия по заличаване на участието и ясно да е изразена нормата на човека, който иска да изпълни това. В това становище се казва, че нормата не е императивна. А в решението на ВАС се казва, че нормата е императивна. Това е изключително странно и за мен е необосновано“, каза още той. По думите му в Благоевград предстоят нови избори, на които отново ще се кандидатира за кмет на общината. „За мен са гласували 19 хил. жители на Благоевград. Не мога да подведа тяхното доверие. Знаете, че година и половина вече съм на тази длъжност. Успяхме да преобърнем общественото мнение. Успяхме да започнем да решаваме проблемите на хората и да накараме благоевградските фирми да се включват в обществени поръчки“, уточни той. На предстоящите избори, чиято дата ще определи президентът Румен Радев, Томов пак ще се яви като независим кандидат, но ще очаква подкрепа от различни политически формации. „Ще очаквам подкрепа, включително и от БСП. Аз не съм партиен човек, независим съм и по характер, и по дух“, коментира той.