Благоевград остава червена зона на Covid-разпространение

  • Нямаме притеснения за недостиг на легла, а за силата на българските медици, каза в Сандански министър Ангелов

Благоевград ще остане в червената зона на разпространение на Covid-19, докато се не регистрира трайно намаление в разпространението на заразата. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, който е на обиколка в лечебните заведения от областта. Към настоящия момент нямаме притеснения за недостиг на легла, имаме притеснения за силата на българските медици и сестри, които са вече шести месец постоянно опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно, каза министърът на брифинг в Сандански. Той посети лечебното заведение в южния град като част от обиколка на болниците в област Благоевград. Като причина за посещението си министърът посочи високия процент на заболеваемост от COVID-19 в областта и желанието му лично да се убеди в готовността на лечебните заведения в Благоевградско, в които се лекуват пациенти с коронавирус.

Снимки: Роска НОЦКОВА

В момента в болница “Югозападна”, която обединява лечебните заведения в Сандански и Петрич, се лекуват 49 пациенти с COVID-19, посочи министър Ангелов. Той допълни, че има готовност за разкриване на над шестдесет легла. През днешния ден здравният министър ще посети и болниците в Гоце Делчев, Разлог и Благоевград, след което ще участва в заседание на областния оперативен щаб. Там ще бъде обсъдено налагат ли се допълнителни мерки и ограничения за областта, която през изминалата седмица на брифинг на Националния оперативен щаб бе посочена като червена зона във връзка с разпространението на коронавируса.
На журналистически въпрос дали все още препоръчва да не се пътува до Благоевград, Костадин Ангелов каза, че докато числата са такива, препоръките няма да бъдат променени. Във връзка с опасенията на представители на туристическия бизнес от Банско и останалите курорти в областта здравният министър коментира, че контролът по спазване на мерките в цялата област е засилен. Извършват се масови проверки и ако резултатите от тях доведат до спазване на мерките, до няколко седмици числата ще бъдат променени, посочи здравният министър.