Благородно! Дариха дом на семейство щъркели в Жабокрът

Съдбата на двойка щъркели обедини хората с добри сърца в кюстендилското село Жабокрът. С помощта на „ЧЕЗ Разпределение България“, те изградиха гнездо за птиците. Крилатите влюбени вече са в новия си дом.

Историята започва, когато Валентин Славов забелязва, че семейство щъркели кръстосва разтревожено над електрически стълб до къща в Жабокрът.

Червеноклюните птици мъкнели съчки и треви, за да си направят гнездо на стълба, но материалите падали и жилището така и не се получавало. Неволята на щъркелите е взета присърце от няколко млади хора – Валентин и сестра му Станислава Петрова, Мариян Пенев, Габриела Георгиева, Виктория Крумова.

Без да губят време, те обединяват усилията си, за да помогнат на пернатите. „Обадихме се в Община Кюстендил, но оттам ни пренасочиха към „ЧЕЗ Разпределение“. Съседът ни Борислав Владимиров е служител в енергодружеството. Той ни зарадва с  добрата новина, че оттам ще ни съдействат. И наистина, още в 9,00 ч сутринта техен екип дойде в селото“, разказа за „Вяра“ Станислава. Бързата реакция е заслуга на Галина Крумова от ЧЕЗ Разпределение – гр.Кюстендил.

След кратко спиране на тока, енергетиците вдигнали вишка и монтирали на избрания от щъркелите стълб метална основа от четири релси, върху която подредили нападалите от пернатите пръчки. „Малко по-късно птиците се върнаха и започнаха да оправят гнездото, после направо се настаниха“, допълни още Станислава.

Сезонът за създаване на потомство от щъркелите е в разгара си и енергетиците и жителите на Жабокрът се надяват крилатото семейство да измъти малки.

„Гледка, която радва окото, гали душата и дава надежда!“, написа Мими Тодорова – администратор на групата на Жабокрът в социалната мрежа Фейсбук.

И това е така, защото двойката щъркели е единствената, дошла от далечния Юг в китното село. Миналата година друго семейство дългоклюни е опитало да се засели там, но се е отказало заради липсата на подходящо място за гнездене.

Сега обаче обитателите на с. Жабокрът се увеличават, а с тях – и добрите дела!