Благотворителна хоротека в центъра на Брезник ще събира дарения за момиченце с ДЦП

За втора поредна година в град Брезник ще се проведе благотворителна хоротека, съобщи секретарят на местното народно читалище “Просвещение-1870” Борис Борисов, цитиран от Zapadno.

На 9 април, когато тази година се отбелязва Цветница, в сградата на читалището ще се проведе фолклорен семинар. Участие в него ще вземат клуб за народни танци “Калина” към народно читалище “Просвещение-1870”, танцова формация “БрезиЯна” към сдружение “БрезиЯна” и танцов състав от София. Трите състава съвместно ще изучават два народни танца. Семинарът ще стартира в 10:30 часа.

В празничния ден ще отвори благотворителния базар за дрехи, обувки, играчки и други вещи, събрани чрез кампанията “Подари усмивка”, добави секретарят на читалището.

В деня на семинара пред читалището ще се проведе и благотворителна хоротека. Хорото ще бъде поведено от клуб за народни танци “Калина”, танцова формация “БрезиЯна” и танцов клуб “8/8” от София, а към него ще може да се включи всеки, който желае. Хоротеката ще стартира след семинара в читалището, което означава около обяд. На специално място по време на хоротеката ще се събират дарения за Мартина Иванова, която е родена преждевременно и вследствие на това получава кръвоизлив в мозъка, който нарушава двигателните функции. На 1 година и половина детето е диагностицирано с детска церебрална парализа – спастична диплегия. “Мартина ежедневно посещава рехабилитации. На 3-годишна възраст и беше направена операция за отпускане на мускулите на краката. Въпреки всички тези усилия и напредъка, който постигнахме, тя все още не може да ходи самостоятелно”, споделят нейни роднини.

За детето, което е на 5 години, има насрочена неврологична операция през месец август тази година, при която ще бъдат прекъснати нервите, подаващи грешни сигнали към мозъка. Сумата за тази операция и съпътстващите разходи е 130 000 лева и е непосилна за семейството на момиченцето.

Всеки, който желае може да помогне на благотворителната хоротека или чрез банкова сметка.

Банкова сметка:

BG62UBBS80021069320740

Титуляр : Мартина Мартинова Иванова

PayPal: boryanametodieva82@gmail.com