Близо половин милион лева “изгоряха” в складовете на Кресна

  • 30 пожара за 3 дни гасиха огнеборците в Пиринско

  • Огънят в Бучино погълна 700 дка площи, автомобили, лозя, 3 постройки…

Тежко дежурство изкараха огнеборците в Пиринско през почивните дни, като вилнеещите пожари нанесоха значителни щети. Пожарникарите в Благоевградско са гасили близо тридесет пожара за изминалите три дни, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Благоевград. От тях пет са с преки материални щети.
При големия пожар в землището на благоевградското село Бучино са засегнати 700 декара площи. В гасенето на огъня са включени три екипа на противопожарната служба в Благоевград, както и екипи от горски стопанства. Огнената стихия е унищожила една необитаема къща, три леки постройки, 80 декара житен блок, автомобили, лозя и овощни градини.
Пожарът в Бучино бе локализиран късно в неделя. На място са останали дежурни групи от пожарникари, които да следят за възникването на нови огнища. Ситуацията е под контрол, каза кметът на община Благоевград Илко Стоянов, който бе на мястото на пожара.
Страшен пожар вилня и в бившия стопански двор на Кресна, при който са унищожени 7.5 тона амониева селитра, 100 тона брашно, 2 тона зехтин и други. Огънят е унищожил и един микробус, както и метално хале. Щетите са за над 500 000 лв. В гасенето са участвали три екипа на Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Сандански. Причините за пожара са в процес на изясняване, посочват от ОДМВР – Благоевград. По първоначална информация късо съединение в табло в един от складовете е причината за избухналия пожар.