Близо 30 000 ученици ще летуват безплатно в български курорти

Подпомагат туризма с пакети за 6 дни за ученици

С решение на Министерския съвет се приема програмата “Отново заедно”, която ще бъде реализирана за периода от 1 юли до 14 септември през настоящата учебна година. Това заявиха на брифинг министърът на туризма Стела Балтова и министърът на образованието Николай Денков.

“Тази програма е насочена главно към два субекта – първият, това е туристическият бизнес и вторият – учениците”, обясни министърът на туризма Стела Балтова.

Намираме се в период, в който не само е необходимо възстановяване на туристическия сектор, но също така и неговото подпомагане във всичките му части – смята министърът.

Държавното финансиране е на стойност 15 млн. лв и обхваща туристически

пакети за 6 дни на стойност 500 лв. на ученик.

Голяма част от учениците в страната ще могат да се възползват от тази програма. На тях ще им бъде предоставена възможност за участия в креативни събития – да посещават музеи, да посещават арт събития от друг характер. Така по думите на министъра ще се подпомогнат всички части на туристическия бизнес: както местата за настаняване, така и туроператорите, музеите, екскурзоводите.

“Изминаха 15 дни на доста интензивно обществено обсъждане на тази програма. Има голям интерес към нея от страна на родителите, учениците и на учителите. С този обем финансови средства ние можем да финансираме 30 хиляди участници. След отраслов съвет със социалните партньори, на който бяха обсъдени различните варианти, стана ясно, че Министерството на образованието ще включи в крайния текст на програмата примерни критерии, които педагогическите съвети да използват при подбора на участниците”, допълни служебният министър на образованието Николай Денков.

По думите му тези примерни критерии са свързани с продължителността на дистанционното обучение през годината, тъй като то е различно за различните възрастови групи, успеха в хода на обучението, здравния статус, дали някои деца са преболедували и имат нужда от възстановяване, дали имат специални образователни потребности и социалния статус.

“Тези примерни критерии педагогическите съвети могат да ги използват и да ги комбинират. Можем да използваме единствено съществуваща нормативна уредба в тези срокове, свързана със заплащането на учителите. Според предварителните проучвания тези 500 лева изглеждат достатъчно атрактивни по отношение на участниците.

Фазирахме програмата на два етапа –

има първи етап на кандидатстване до 31 юли и ако останат свободни средства от 1 до 31 август, ще има втори етап, в който могат да се включат и по-малките училища”, допълни Николай Денков.

Той добави, че се запазва максималната бройка за всяко училище от 165 участници.

“Тези 500 лева покриват цялата стойност за участник,

родителите не трябва да доплащат нищо.

Стойността на участник е фиксирана 500 лева, състезанието между различните туроператори по отношение на дейностите, които те предлагат. Всяко училище при кандидатстване трябва да представи оферти от 3 туроператори и мотивирано решение защо е избрало едни от тях”, каза още Николай Денков.

Според него няма как да има методика, която да е подходяща за всички училища, целта е качествена услуга при фиксирана цена./БНТ