Близо 700 души ще бъдат първите ваксинирани срещу COVID-19 в област Кюстендил

Областта продължава да е сред челните по брой на заразени

Близо 700 души ще бъдат първите ваксинирани срещу COVID-19 в област Кюстендил. Сред тях са лекари, медицински сестри, болничен персонал, общопрактикуващи лекари, фармацевти, помощник-фармацевти, полицаи, пожарникари и други, работещи на “първа линия”. Те доброволно са дали съгласие и са декларирали желание да им бъде поставена ваксина. Днес изтече крайният срок за предоставяне на списъците с желаещи в районните здравни центрове. Документите бяха изготвени от директори на болнични заведения, началници на полиция и пожарна, общопрактикуващи лекари, фармацевти и др. В момента се изготвя и областен план, свързан със самата ваксинация на заявилите желание. Ваксините са производство на Pfizer, като периодът между първото и второ поставяне е 21 дни. Ваксината съдържа изкуствено създаден РНК вирус и се счита за една от най-ефективните в борбата срещу епидемията от COVID-19.

В сградата на РЗИ-Кюстендил се подготвя специално обособено помещение, където ще бъде доставен закупеният вече фризер, с капацитет за около 2000 ваксини. Помещението трябва да бъде с постоянно електрозахранване и да отговаря на всички санитарни и други изисквания за съхранение на медикаментите.

В същото време област Кюстендил продължава да бъде в червената Ковид зона. Това стана ясно от графиката, която показа министърът на здравеопазването д-р Костадин Ангелов по време на днешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб. Областта е в челните редици по заболеваемост, като справката за последните 14 дни показва 980 заразени на 100 000 души от населението. Информацията е на база направени PCR тестове, без да включва лицата, които се лекуват по домовете и са взели решение да не се тестват. Натискът върху здравната система в областта е голям, а напрежението върху персонала на трите болнични заведения от Кюстендил и Дупница е огромно, коментират експертите. РЗИ е в постоянна връзка с Областна администрация-Кюстендил, директорите на болничните заведения, спешните центрове и полицията. В момента тече раздаване на нова партида от защитни облекла за заетите в болничната помощ. Следи се цялата епидемиологична обстановка и текат непрекъснати междуведомствени онлайн заседания, свързани с мерките срещу разпространението на болестта.