Бобовдолски самодейци представиха България на фолк фестивал в Сърбия

Певиците и танцьорите от Мало село и Мламолово завоюваха плакети и дипломи

Награди имат и солистките Галина Ганчева и Елена Георгиева

Юлияна КОЛЧАКОВА
Самодейци от Бобовдолско Мало представиха достойно миньорската община и България на фолклорен фестивал в Сърбия.  Формациите  при читалище „Пробуда – 1916” – Мало село, и читалище „Зора -2001”в Мламолово спечелиха плакети и дипломи за цялостен принос във фолклорното изкуство. Дипломи и плакети имат и солистките от Мало село Галина Ганчева и Елена Георгиева.

„Женската ни фолклорна група „Малоселски бисери” с ръководител Венцислава Петрова, Танцовият ни състав „Рипни, тропни”, ръководен от Бойко Седевчов и Александър Седевчов, Танцов състав „Асарско гиздило” от Мламолово и „Пъстър накит” от София, чийто ръководител е израслата в Бобов дол хореографка Тони Асенова, участвахме в Международния фолклорен фестивал „Заиграйте, запейте и за танец се хванете”. Фестивалът се проведе за седми път в градовете Инджия и Нови Карловци, Република Сърбия. Организира се от Божидар Марянович, който преди години е живял в Бобов дол. Фестивалът продължи  4 дни и в него участвахме нашите няколко български групи  и колективи от Сърбия, Македония, Хърватска, Унгария.

Певците ни представиха автентичен фолклор от Мало село, а танцьорите – шопски хора, които бяха високо оценени. Изключително доволни сме от участието. Огромни благодарности за труда и вдъхновението, което влагат самодейците и ръководителите ни. Огромни благодарности и за всички самодейци. Ще спомена само имената на най-възрастните от тях – Павлина Янева, която е на 85 г., Илонка Петрова – на 75 г., и Тодорка Александрова – на 71 г. Баба Павлинка ме трогна, когато ми казва, че това, което е изживяла по време на фестивала и пътуването, едва ли ще й се случи до края на живота й. Всички бяхме много щастливи от пътуването. Разгледахме красивите забележителности на Белград, сред които катедралата „Свети Сава”, крепостта в Нови сад, патриаршеското градче Сремски Карловци – духовно място, което със своите 7 църкви за сърбите е като Ватикана за италианците. Посетихме и келтско селище, което е в района на Инджия”, разказа председателят на читалището в Мало село Росица Борисова.