Бобов дол се отказа от задължителна предучилищна за 4-годишните

ОбС-Бобов дол не прие предложението още от тази есен 4-годишните да тръгнат на детска градина.

 

ОбС отхвърли предложението малките да тръгнат на забавачка още от тази есен

Управата на община Бобов дол се отказа от намеренията си преждевременно да въведе задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца в детските градини. На заседанието си в понеделник, 26 юли, Общинският съвет (ОбС) не подкрепи предложението на кмета Елза Величкова от тази есен малчуганите на 4 години да бъдат задължени да посещават забавачките. Причината са негативни настроения на голяма част от родителите по отношение на идеята.

В детските градини имаше анкета и тя е в полза на докладната записка – 51% от анкетираните са за предложението и 49 – против. Предучилищното образование на 4-годишните деца по закон става задължителното от учебната 2023/2024 г. Предложението в нашата община да се въведе по-рано бе на директорите на детските градини, обясни Венета Чергарска – гл. експерт в отдела за образование и култура към общинската администрация.

При вземането на решение по докладната 6-има от общинските съветници гласуваха „против”, трима – „въздържал се”, като 4-ма отсъстваха.

Както писахме, внесеното за разглеждане от местния парламент предложение бе мотивирано с висок процент на родителите в миньорската община, желаещи задължителната предучилищна подготовка на 4-годишните да се въведе по-рано от предвиденото в закона.

Юлияна КОЛЧАКОВА