Богдана Михова и Василка Котева удриха в земята мъжете от Николичевци, станаха царици на червеното вино

 

Победителят при белите вина Ганчо Гиков: Рецептата се предава от баща на син, всичко е магия

26-05-01-nikoli4evci1Богдана Михова и Василка Котева от Николичевци станаха тазгодишните царици на червеното вино в кюстендилското село. Дамите безапелационно победиха мъжете в организирания от кметицата Спаска Методиева конкурс в центъра на селото.26-05-01-nikoli4evci226-05-01-nikoli4evci3

За да няма сърдити при зарязването на лозята, всяка година в село Николичевци редуват различни къщи с лози, за да спазят адета. „Тази година домакин бе Георги Трайков. Оставихме го той да зареже лозите, като стопанин, и да полее отрязаните пъпки с вино“, сподели Спаска Методиева. „Проведохме и конкурс за най-добро домашно вино. Любопитното е, че мъжете се бяха справили по-добре с белите вина, а жените с червените. При белите на първо място се класира Ганчо Гиков, а на второ – Страхил Иванов. Дадохме им грамоти, на първенеца – палка луканка, а на втория – шпеков салам. При червените вина най-хубавото бе на Богдана Михова, втора е Василка Котева.26-05-01-nikoli4evci4 И те получиха същите отличия и подаръци. Най-възрастният винопроизводител Емил Манов (на 88 г.) също получи грамота. Грамоти раздадохме на всички участници, имаше много веселие край трапезата с баници, питки и други домашно приготвени вкуснотии”, обобщи Спаска Методиева.

„Народната мъдрост гласи, че домашното вино е магия и се предава от баща на син. Мъжът, като достигне една определена възраст, трябва да може да прави вино или ракия. Културата пък изисква хората да разпознават поне по три бели и три червени вина. Мисля, че и младите сега знаят, че червеното вино върви с червено мезе, а бялото със светло. За да стане хубаво домашното вино, първо трябва да се докара захарност на гроздето. Ако е под 24 градуса, задължително се добавя, за може да започне ферментация. За съдовете, че трябва да са чисти, мисля, че е ясно на всички“, казва победителят Ганчо Гиков.

Снимките:

1  Кметицата Спаска Методиева реже червеното мезе за червеното вино

2- Стопанинът Георги Трайков зарязва лозето през февруари задължително

3- С бъклицата се поливат пъпките

4 -Рецептата за домашно вино в Николичевци си предават от баща на син