Боговете на виното слязоха в Илинденци и зарязаха лозята

 Предрекоха добра година за лозарите

За 30-ти пореден път село Илинденци, община Струмяни, посрещна Боговете на виното.Както местната традиция повелява, в първата събота на месец февруари, те слязоха от красивите, снежни и величествени върхове на Пирин планина в местността „Масовец“ и благословиха лозовите масиви.

Кметът на Илинденци Мария Паскова посрещна и поздрави с „Добре дошли“ десетките гости от страната и чужбина, като пожела „много здраве, берекет и още по-добра реколта през новата година, за да се напълнят всички бъчви с хубаво и руйно вино“. Кметът на община Струмяни Емил Илиев също приветства и поздрави всички гости на юбилейното издание на Празника на боговете на виното, сред които специален гост бе Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България.

Един от най-дългоочакваните моменти бе появата на древните Богове на виното – тракийският Загрей, фригийскиятСабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус, славянският Ярило и християнският светец Свети Трифон, придружени от шумна свита и красивата мома Кераца – кръстена на прочутата керацуда – уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, отглеждано единствено в този район и носещо славата на Илинденци и Струмяни далеч извън пределите на България.

Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е изпълняван преди около 4 хиляди години, а в основата му са виното, огънят и тяхната пречистваща сила, с която се поставя новото начало. Според легендата от височината на пламъка се гадае за плодородието на новата реколта и колкото по- висок и ярък е пламъкът, толкова по-добра и плодородна ще бъде годината за стопаните на лозовите масиви. А новото начало тази година предвещава плодородна година за местните винопроизводители, тъй като пламъкът на огъня бе висок и ярък.

След като „божествата“ изпълниха древния ритуал, празничен водосвет и благословия за лозята и бъдещата реколта отслужи отец Георги Сарадинов.

След това започна тържественото зарязване на лозята, в което се включиха свитата на Боговете на виното, отец Георги Сарадинов, кметът на община Струмяни, вицепрезидентът Йотова и голяма част от гостите на празника. За доброто настроение на всички гости на празника в местността “Масовец“ допринесоха изпълненията на Фолклорна певческа група “Мрамор“ при НЧ “Климент Охридски-1920“ – с. Илинденци. Под звуците на хубавата българска народна песен, се изви голямо и кръшно хоро.

Празничният ден продължи на площада в с. Илинденци с церемония по награждаване на най-добрите бели и червени вина от региона, победителите в конкурса “Най-добро вино“, обявяване и коронясване на “Царя на виното“, откриването на вкусна кулинарна изложба, представяне на ретроспективна фото изложба на Празника на Боговете на виното през годините и богата културно-развлекателна програма с участието на Фолклорен ансамбъл „Малешевци“ – при НЧ “Братя Миладинови-1936“ – с. Микрево,  Танцов клуб „Малешевска китка“ от община Струмяни, Детски танцов състав „Изворче“ – гр. Симитли, Танцов клуб „Перуника“-гр. Кресна, Фолклорен ансамбъл от гр. Конче, Република Северна Македония, обичаният фолклорен певец  – Йордан Николов и формация “Пиринско тройче“.

Вицепрезидентът: Само с гаранция за правата на българите в РСМ, страната ще има място в ЕС

“Република Северна Македония сама блокира членството си в Европейския съюз. България е непреклонна – докато не се изпълнят условията, заложени във френското предложение, няма да дадем зелена светлина за първата междуправителствена конференция, която ще отключи процеса на преговори. Той не може да започне, докато българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за спазване на човешките им права. Само тогава Република Северна Македония ще има място в ЕС.”

Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти в село Илинденци. Информация за изказването й беше разпространена от президентството.

В село Илинденци, община Струмяни, тя присъства на 30-ото издание на Празника на боговете на виното.