Бойко Борисов: Ако сме искали да пазим редник Райън или „редник“ Кирил Домусчиев, то нямаше да завеждаме дела срещу него

Бойко Борисов и Румен Порожанов

Премиерът припомни случай за отпуснати допълнителни разходи за 2,4 млн. лева за държавна такса за предявяване на иск за отмяна арбитражно решение срещу БМФ

 

Премиерът Бойко Борисов започна вчерашното заседание на МС с култова реплика. “Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямаше да заведем дела през миналата година”. С тези думи откри правителственото заседание премиерът Бойко Борисов и припомни стар случай за отпуснати през 2017 г. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката в размер на 2,4 млн. лева за заплащане на държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд на арбитражно решение срещу БМФ.

“За пореден път чух нелепи обвинения, които не отговарят на истината. Затова нека за всички да е ясно – ако някога сме искали да пазим редник Райън или „редник“ Кирил Домусчиев, или когото и да е, то нямаше да завеждаме дела срещу него”, написа премиерът Борисов в личния си фейсбук профил след края на МС и публикува видео от заседанието.

На 6 юли 2017 г. кабинетът на Бойко Борисов е одобрил допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката за миналата година в размер на 2 400 000 лв., които са били предназначени за заплащане на дължимата държавна такса за предявяване на иск за отмяна пред Върховния касационен съд (ВКС) на арбитражното решение от 30 март 2017 г. към “Кей Джи маритайм шипинг”.

Това припомни премиерът пред журналисти преди началото на правителственото заседание вчера. Той категорично заяви, че ако целта е била да бъде пазен конкретен бизнесмен, е нямало да се отделят тези средства, за да бъдат заведени тези дела.

Поводът за изявлението са промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, върху които вчера президентът наложи вето. От парламентарната група на ГЕРБ още вчера информираха, че ще подкрепят ветото.

През лятото на 2008 г. купувач на 70 на сто от Български морски флот (БМФ) става германско-българският консорциум “Кей Джи Маритайм Шипинг”. Българският партньор в сделката е “Адванс пропъртис” – холдинг на братя Домусчиеви. През 2013 г. холдингът на Домусчиеви изцяло придобива консорциума, който е купил БМФ през 2008 г.

В течение на годините обаче холдингът е неспособен да изпълни своите задължения по приватизационния договор и Домусчиеви завеждат дело срещу Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол в арбитражен съд, с което се опитват да променят условията на договора. Арбитражът отсъжда в тяхна полза първоначално, но това решение е обжалвано във Върховния касационен съд.

През есента на 2017 г. ВКС отсъжда, че арбитражът няма необходимата компетенция, за да отсъди по този въпрос. Делото е върнато на арбитража, който на свой ред приема решението на ВКС и преценява, че не е компетентен да се произнесе по казуса и прекратява производството по делото за промяна на приватизационния договор. В резултат на това Домусчиеви на практика губят делото, защото исканата от тях промяна на приватизационните условия не е одобрена.