Бойко Борисов с неочаквано признание: Кунева беше от големите ни грешки, Фандъкова и Дамянова ми се разсърдиха

 

РБ принудили ГЕРБ да подкрепят машинното гласуване

29-12-01-1486839629-1jpeg

Бившият премиер Бойко Борисов определи като една от основните си грешки назначаването на Меглена Кунева за министър на образованието.

„Голяма грешка беше, когато при изключително сложни условия правехме коалиция, ние дадохме на нашите коалиционни партньори образованието. И тогава Фандъкова, Милена Дамянова и други учители не ми говореха с месеци“, заяви лидерът на ГЕРБ по време на кръгла маса за образованието във Велико Търново.

„А когато по изричното настояване на министър Меглена Кунева махнахме сегашния министър Николай Денков, тогава зам.-министър, още три месеца не ми говореха.“

„Нямаше как, защото с мой подпис стана уволнението“, добави Борисов.

Той обясни, че се наложило да постъпи така, защото Кунева заявила, че не може да работи с този зам.-министър.

„Един да махнеш, пада цялата конструкция. Толкова беше крехка коалицията. Така че една от големите ни грешки беше тази“, посочи Борисов.

Той обясни още, че от ГЕРБ се принудили да подкрепят машинното гласуване, защото от Реформаторския блок като коалиционен партньор са го искали.

„Ние се съобразихме с тях и го подкрепихме, но сега кой ще сертифицира тези машини в оставащото време? Ще дадем 30 млн. лева, но кой ще ги сертифицира?“, попита риторично Борисов.

Той поясни пред препълнената зала, че се сертифицират машина по машина.

„А ако не се състави правителство след няколко месеца, е безумие“, подчерта Борисов.
Той каза още, че в момента има нулев бежански натиск на българската граница, като изтъкна, че правителството на ГЕРБ се е справило с този проблем.

„След като минаха изборите, изведнъж тази тема изчезна. В момента имаме нулева миграция, нула натиск. Освен това България е единствената държава, която е получила целево 320 милиона лева за укрепване на границата.

 

Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?
Защо не обещахте 50% на учителите пред 12 000 в “Арена Армеец”, попита тя
29-12-01-kare_sc-2127jpg

Програмата за образование не е спряна, няма спиране на никакви пари, няма и замразяване на средства. Това каза в интервю за предаването “Неделя 150” на програма “Хоризонт” бившият министър Меглена Кунева за отговорността и опасността да бъдат спрени европарите за образование:

Има предварителен одит, предварителна проверка, която се прави за всички нови програми. Това цели да се установят потенциалните рискове и слабости в управлението на програмата. Това е стандартна практика за новите програми, защото при тях е нормално да има трудности и въпроси за по-ефективното управление. Не е коректно да се говори за спиране на средства. В България има срок и в разговора с Европейската комисия, и в писмата, които се разменят, е споменат този срок, в който следва да се представят нашите аргументи за предприетите действия по бележките на европейските одитори. Това е изключително важно и изключително полезно за нас.

Кунева отправи упрек към бившия премиер Бойко Борисов и партия ГЕРБ, че образованието не е било приоритет по време на мандата им, а сега поставят темата само заради предизборната кампания:

Борисов трябва да отговаря защо през 2009 година завари бюджета на образованието с 4,1 процента от БВП и го свали до 3,5. Това беше неговият самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромното 10-процентно увеличение на заплатите на учителите, защо се сети сега да говори за образование. Господин премиерът не беше на учителския събор, за да може там, за да даде обещание за 50 процента увеличение на учителските заплати. Бяха 12 хиляди души учители.