Бойците на СК „Патриот“ донесоха отличия на България от Европейската купа по кикбокс

  • Иван Костадинов, Алисия Сусанина и Доброслав Радев представиха достойно Дупница в хърватския град Карловац

Представителите на дупнишкия СК „Патриот“ в националния отбор на България по кикбокс донесоха два медала, купа и пояс на страната ни от Европейска купа в Карловац, Хърватия.
В престижната надпревара участие взеха 1706 участници от цяла Европа, сред които бяха и най-великите сили в кикбокса като Русия, Украйна, Молдова, Беларус, Израел, Франция, Италия, Унгария, както и всички балкански държави.
Българският национален отбор отиде с над 200 състезатели, като Дупница беше представена от трима национали. Те успяха да завоюват един златен и един сребърен медал, купа и пояс, който организаторите даваха на всеки със злато. Част от щаба на националния отбор бяха президентът на СК „Патриот“ Кирил Чакъров и треньорът Красимир Сулев.
Дупничанинът Иван Костадинов впечатли всички в категория 54 кг при старшата възраст в стил лоукик. Представителят на СК „Патриот“ показа много добра и технична игра. Въпреки че за него това е първо международно състезание, той е бил много спокоен във всяка една битка. По думите на треньорите му, Иван Костадинов е надскочил себе си в решителните моменти. На финала той победи румънски състезател, отличил се с опит, бързина и техника. Дупнишкият боец изпълни указанията на наставниците си и влезе много агресивно още в първия рунд на срещата. Така той респектира съперника и му взе страха. В следващите два рунда той е играл много правилно тактически. Освен златен медал и полагащия се към него пояс, Иван Костадионов взе и специална купа за първото място.
Другият дебютант от СК „Патриот“ на състезание от толкова висок ранг – Алисия Сусанина, също се върна с медал от Хърватия. Тя спечели среброто при девойките младша възраст в категория 56 килограма, стил лоукик. Алисия е само на 14 години и игра в група със съпернички на 15-16 години. „Финалът на Алисия Сусанина беше много интересен. Беше ощетена от съдиите. Съперничката й беше от Босна и Херцеговина, а главният рефер на мача беше също от тази страна. Той постоянно обикаляше и оказваше натиск на другите арбитри. Алисия водеше с 3:0 точки в първия рунд и се представяше много добре. След натиска обаче вече не се даваха точки за нея. Напротив – даваха се точки за босненката, които обаче не съществуваха. Така състезателката от Босна и Херцеговина изравни и обърна мача. В третия рунд Алисия вече не беше в толкова добра психическа кондиция, защото видя какво се случва със съдиите и това й повлия. Видя ни и нас, от щаба, че се скарахме с реферите за случващото. Иначе Ванката Костадинов показа, че е бъдещ шампион и вече е част от националите. Той ще участва на Световно за кадети в Будва (Черна гора) тази година. Това е един трамплин за бъдещи успехи на международната сцена“, коментира пред „Вяра“ Кирил Чакъров.
Доброслав Радев пък замина за Хърватия с травма и не се беше подготвил добре. В жребия той изтегли късата клечка и още в първия кръг се падна срещу световния шампион Виталий Дубленко от Украйна. Според специалистите това трябваше да е финалът в категорията, в която участваха още украинци, молдовци, португалци, сърбин, босненец и хърватин.
Въпреки травмата, която го измъчваше, на Добри не му достигна само 1 точка, за да вземе мача, който беше изключително оспорван. Украинецът продължи напред и след това стана и шампион.
„Европейската купа е много полезен опит. Затова заведохме в Хърватия и Доброслав, въпреки че се оплакваше от контузия. На големи форуми като световно и европейско първенство винаги имаш травма. Това са големи турнири с много срещи и съперници и по пътя към медалите винаги се появява някоя контузия. Затова използвахме настоящата ситуация, която да ни послужи като урок за в бъдеще. Видяхме как трябва да подходим, ако нещо подобно се случи и на световното първенство в Италия, което предстои. Видяхме, че класата на съперниците не е толкова голяма и разбрахме, че работим в правилна посока“, добави президентът на СК „Патриот“. По думите му българската делегация по време на Европейската купа е показала сплотеност и патриотичен дух. “Надвиквахме всички отбори. Дори и сърбите признаха, че не са ни виждали толкова задружни. Това е много важно за един състезател, когато е на ринга, мачът е на кантар и му трябва съвсем малко да стигне до победата. Това е от много голямо значение и съм сигурен, че занапред ще бъде все така“, допълни Чакъров.

Димитър ИКОНОМОВ