Бой между над 40 роми окървави махалата в Самоков, пробиха белия дроб на Янко Янков

Д-р Стойчо Гълъбов с д-р Гълъбов-младши спасяваха пострадалите в мелето.

Жандармерия и полиция угасиха скандала, местни роми: В мелето участваха Зоро и Въжето, чухме, че и Бизона е бил замесен

Нарязан с брадва е Йордан Панчев, шефът на хирургията д-р С. Гълъбов и екипът му часове се бориха за живота на пациентите

 

Кървъв бой вдигна във въздуха ромската махала в Самоков. Полицаите сложиха белезници на 9-има души, участвали в мелето, възникнало до сградата на Районното управление в града. Действията на органите на реда предотвратили разрастването на мелето, пишат от пресцентъра на МВР. На крак е била вдигната и жандармерията. За опазване на обществения ред бяха осигурени и полицейски кучета, но не се наложи да участват в акцията. Благодарение на професионализма на полицаите бе предотвратено мащабно сбиване, в което са участвали над 40 роми от Самоков. Полицията е дежурила цяла нощ в ромските махали на Самоков. „Имахме подаден сигнал за масов бой в Самоков, реагирахме на секундата, веднага бяха изпратени патрулни коли. В боя са участвали 40 души, десет са задържани, издирвани лица бяха открити“, коментират от РУ-Самоков. Местни роми разказаха: „Става въпрос за фамилия Иванови, участва и известният Бисер Бизона от фамилия Янкови. В махалата се коментира от уста на уста, че Бизона е излязъл преди седмици от затвора, където беше задържан за кражба, но ние това не можем да го твърдим със сигурност, казваме само това, което сме чули. Сред участниците в боя са били Асен Въжето и Зоро. Зоро и Въжето ги уважаваме в махалата, защото са много трудолюбиви. Другите участници в мелето – Янкови, работят в чужбина”, разказват в ромския квартал. По непотвърдена информация скандалът станал заради жена, а другата коментирана версия е, че искрата пламнала заради ударен шамар на тийнейджър в махалата.

Двама от участвалите в побоя са настанени в хирургията в самоковската болница. През лечебното заведение са минали и други пострадали в побоя, но те са били с по-малки наранявания.

Единият от пострадалите – Янко Янков, е с прободна рана, 5-сантиметрова, в белия дроб. С много рани по тялото и рана на дясното рамо от брадва е Йордан Панчев. Пострадалите са стабилизирани, засега без опасност за живота. Шефът на самоковската хирургия д-р Стойчо Гълъбов, д-р Гълъбов-младши и д-р Сакалийски, както и анестезиологът д-р Николов часове наред са се борили за живота на пациентите. Операциите са продължили цяла нощ, благодарение на професионализма на екипа хирурзи пациентите вече са в стабилно състояние.

Около 23,30 часа на 1 септември в РУ-Самоков е подаден сигнал за масов бой между двайсетина души на ул. „Странджа“. На място незабавно били изпратени полицейски служители, пред които 39-годишна жена заявила, че тя и нейни роднини са били нападнати от семейство, с което имат стара вражда. Междувременно в Районното управление се явили трима членове на въпросното семейство, които пожелали да подадат жалба срещу трима от опонентите си, които по думите им около 22 часа същата вечер пред магазин в махалата са заплашили с нож и саморазправа един от тях. Излизайки пред сградата на управлението, тримата били посрещнати от тълпа от над 30 души, носещи брадви, бухалки и ножове, които предприели саморазправа с тях и чакащите ги отвън техни близки. С цел прекратяване на масовото сбиване били мобилизирани всички налични сили на РУ-Самоков, в резултат на което служителите на реда успели да разпръснат агресивната тълпа. При инцидента пострадали двама мъже, единият от които прегледан и освободен за домашно лечение и друг, настанен за лечение в самоковската болница с прободна рана, без опасност за живота. В хода на предприетите оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия полицейските служители установили самоличността на най-дейните участници в сбиването. С цел възстановяване на добрия обществен ред и задържането на извършителите била планирана и проведена специализирана полицейска операция, в която били включени и служители на РУ- Костенец, РУ-Ихтиман, колегите им от Специализирани полицейски сили към СДВР и жандармерията. Първоначално били задържани петима самоковци, сред които и две жени. Други трима били обявени за общодържавно издирване, впоследствие – установени и също задържани заедно с девети участник в масовата свада. Работата по пълното документиране на случая продължава в рамките на образуваното досъдебно производство.