Болницата в Ихтиман излезе на печалба 

„МБАЛ – Ихтиман ЕООД“ излезе на печалба, съобщиха от общинската управа.

При постъпване на д-р Ивка Георгиева като директор през 2013 година, задълженията на „МБАЛ – Ихтиман ЕООД“ гр. Ихтиман надхвърлят 200 000 лева. През 2016 година лечебното заведение се сдобива с II-ро ниво по компетентност, което дава възможност да се работи по повече клинични пътеки и с което се разрешава осъществяване на следните дейности: Диагностика и лечение на заболявания, когато лечебната цел не може да се постигне в условията на извън болнична помощ; Родилна помощ; Диагностика и консултации, поискани от лекар или лекар по дентална медицина от друго лечебно заведение; Вземане, съхраняване и снабдяване с кръв и кръвни съставки, трансфузионен надзор; Клинично изпитване на лекарствени продукти и медицински изделия, съгласно действащото законодателство. В края на 2019 година болничното заведение няма текущи и приходни задължения, а през 2020 година, заведението е със счетоводна печалба на стойност 260 700 лева. През тази година, въпреки трудностите около пандемията, болничното заведение отчита счетоводна печалба от 125 000 лева.

„МБАЛ – Ихтиман ЕООД“ гр. Ихтиман се състои от четири функционално обособени структурни блока – консултивно-диагностичен, санитарен, включващ 84 легла, отделение образна диагностика и клинико-диагностични структури. МБАЛ Ихтиман извършва изброените по-горе дейности по специалностите: Вътрешни болести; Неврология; Кардиология; Пневмология и фтизиатрия; Гастроентерология; Педиатрия; Нервни болести; Акушерство и гинекология; Неонатология; Хирургия; Образна диагностика; Клинична лаборатория; Анестезиология и интензивно лечение.

По време на управлението на кметът на Община Ихтиман г-н Калоян Илиев, болничното заведение се сдобива с хирургически инструменти, закупени са два броя реанимационни монитора, анестезиологичен апарат, лапароскопски апарат, електрокардиограф. Акушеро-гинекологично отделение се сдобива с ново родилно легло, колпоскоп и ехограф. Със средства на Община Ихтиман през 2019 година бе закупен рентгенов апарат за Рентгеново отделение. Стълбището пред отделението бе изцяло реновирано, изградена бе и рампа, с което достъпът за колички се улесни. Помещението също претърпява ремонт. Сградата на Администрация и Клинична лаборатория, която е част от структурата на „МБАЛ – Ихтиман“ променя изцяло своя облик, след извършените ремонтни дейности, включващи укрепване на външните стени, ремонт на покрива, подмяна на улуците и дограмата и саниране. Сградата на медицински център и покрива на регистратурата също са ремонтирани.

През 2015 година в „Многопрофилна болница за активно лечение” – Ихтиман бе открита асансьорната уредба, която обслужва сградата на Стационара. Съоръжението, позиционирано на югозападната фасада улеснява транспортирането на пациентите. На сградите на Стационара (АГ отделение, Вътрешно отделение, НО и Хирургично отделение), Рентген и Детско отделение се извършиха строително-монтажни дейности след сключен договор с Национален доверителен екофонд по проект „Намаляване на вредните емисии и подобряване енергийната ефективност на сгради и съоръжения на „МБАЛ – Ихтиман” ЕООД – Стационар; Рентген и детско отделение”. Ремонтът на Стационара включи топлоизолиране на фасадни стени, таванска плоча и под на партерния етаж, подмяна на старата дървена с нова ПВЦ дограма, подмяна на улуци и водосточни тръби, полагане на нова фасадна мазилка и нов цокъл. Ремонта на Рентген и детско отделение – топло-изолиране на външни стени и покрив, подмяна на дограмата, допълниха още от Община Ихтиман.