Болницата в Сандански първа въвежда телемедицина и конферентна връзка с „Пирогов”

Първата у нас конферентна връзка между столичната клиника „Пирогов” и МБАЛ „Югозападна болница“ бе изградена в Сандански. Телемедицината ще бъде за детско здраве и ще позволи в реално време да се виждат всички направени изследвания – образни, ехографски, клинични, лабораторни.
„Целта е да осигурим бърза диагностична дейност. По този начин 24 часа в денонощието болницата в Сандански ще разполага с тази комуникация и връзка с нас. „Въвеждането на телемедицината, която ще гарантира и видеовръзка между „Пирогов” и Югозападната болница, ще е от полза и за лекари, и за пациенти. Искаме такива колцентрове да изградим в повечето градове, ако има интерес от съответните здравни заведения”, коментира д-р Асен Меджидиев от столичната клиника „Пирогов”. Директорът на клиника „Пирогов” професор Асен Балтов увери, че в рамките на 2-3 минути лекарите в Сандански ще могат да влязат в комуникация с колегите си в София, тъй като ще имат постоянна конферентна връзка. „Например – влиза чуждо тяло в дихателните пътища на едно дете в Сандански, но колегите тук нямат съответната техника и не могат да реагират. Те ще могат да се консултират с нашите медици, които ще преценят дали екип да тръгне към Сандански, или пък състоянието на пациента позволява той да бъде транспортиран до София. Винаги, когато имат затруднение лекарите в Сандански и не се чувстват уверени, че лечението върви в правилна посока, ще могат да се консултират с медиците в „Пирогов”, разясни професор Балтов. Той сподели още, че в столичната клиника има всякакви специалисти за лечението на малките пациенти. По-късно колцентровете ще се ползват и за лечение на възрастни. В колцентъра ще се дават 12-часови дежурства и те ще правят връзката между двете болници.

„Това е част от телемедицината и конферентната връзка, при която ще има и образ, който ще показва какво се случва в двете болници в реално време, ще даде увереност и на колегите в Сандански, и на пациентите. Когато се познават помежду си лекарите и екипите от двете болници, тогава е по-лесна комуникацията. Телемедицината ще е началото на дигитализацията на медицината в България. Идеята е да вкараме новите технологии в помощ на нашите пациенти”, каза директорът на „Пирогов”.
Според професор Балтов много е важно да се разкриват подобни центрове първо за децата, защото у нас има недостиг на педиатри, а специалности като детска хирургия, детска урология, детски изгаряния, детска травматология са малко застъпени в България. „Разбира се, това не означава, че когато има спешен случай с възрастни пациенти, колцентърът няма да се ползва за оказване на помощ”, допълни той.
Кметът на община Сандански Кирил Котев подчерта, че в МБАЛ „Югозападна болница” е изградена такава система, при която при получени резултати, било в Сандански, било в Петрич, в реално време те се получават при всеки един лекар. „Искаме тази връзка да я направим и с „Пирогов”. Така ще можем да реагираме дори при липса на наш лекар, но при наличие на рентгенова снимка на наш пациент. Ако няма рентгенолог тук, ще ползваме услугите на „Пирогов” и в реално време ще получим информация за пациента, за да се вземе правилно решение за неговото лечение”, каза още кметът Кирил Котев.