Борисов за изказването на Заев: То си е за негова сметка

Бойко Борисов и Зоран Заев

Министър-председателят обърна внимание колко много средства се отпускат за развитие на българските общини

 

“Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща. Съветът ми към всички е да бъдат по-обрани”, така премиерът Бойко Борисов коментира думите на премиера на Република Македония Зоран Заев относно Илинденско-Преображенското въстание.

Министър-председателят Борисов напомни, че с колегата си Заев съвместно са отбелязали 115-годишнината от въстанието в Благоевград. Припомняме, че предния ден лидерът на левицата Корнелия Нинова обвини Борисов в мълчаливо съгласие по темата.

“Изчаках няколко дни премиерът да реагира на думите на македонския му колега Зоран Заев, че “Илинденското въстание е македонско”, но той мълчи. Затова поемам отговорността да кажа следното: личното ми приятелство с г-н Заев, общите идеи и съвместната работа между БСП и СДСМ, общото бъдеще на двете страни като част от Европейския съюз и НАТО са много важни и ние държим на тях, но историческата истина е една и не може да бъде пренебрегвана и преиначавана”, каза вчера Нинова.

“Призовавам премиера Борисов да се откаже от политиката на мълчаливо съгласие с такива изявления, защото по-късно това може да се върне като бумеранг срещу България”, заявява още Нинова.

Зоран Заев заяви преди време пред 1ТВ: “Аз съм политик, който винаги внимава за изявите, които не са в услуга на нашата Македония. Илинденското въстание е македонско и ако някой гражданин от България иска, нека да го чества. Аз съм горд, че съм първият премиер, който чества Илинден, като се поклони на гроба на Гоце Делчев”.

На въпрос на медиите към премиера Борисов той обърна внимание колко много средства се отпускат за развитие на българските общини. В сряда в Министерския съвет беше кметът на Сопот, който лично благодари на министър-председателя за помощта от държавата към общината. Премиерът изтъкна, че скоро ще стане готово Антимовото крило на Троянския манастир, който е символ на Троян, а отделно са отпуснати пари и за инфраструктурата в града. В Гоце Делчев няма нещо ненаправено, каза Борисов и добави, че се отпускат средства и за метрото в столицата, както и за културна и градска инфраструктура в Пловдив. Според Борисов е естествено за там, където живеят най-много хора, да се отделят най-много средства.