Борисов за очакваните снежни бури: Не искам безобразия по пътя

 

Армията в готовност да чисти, ДАИ ще спира тирове и ще затваря отсечки, подсилени са аварийните енергийни екипи

02-13-01-d47281a403d3e47

Правителството в оставка е създало щаб, който да е готов за вземането на необходимите мерки във връзка с очакваните снежни бури и силно застудяване в края на седмицата. Заради грипа и тежките метеорологични условия коледно-новогодишната ваканция на учениците бе удължена до 9 януари, като е възможно тя да бъде продължена допълнително.

Това стана ясно от публикуваната стенограма от правителственото заседание в сряда. Армията е в готовност да участва в разчистването на пътищата, а на автомобилната администрация е наредено да следи изкъсо дали тировете не нарушават забраните за движение в определени отсечки и създават задръствания и проблеми по магистралите, както се случи в навечерието на 31 декември. Тогава кабинетът бе обвинен от БСП, че не се е справил със ситуацията. Социалистите отидоха и по-далеч, като хвърлиха вина за тежката пътна обстановка и закъсалите в снега стотици хора и автомобили върху президента Росен Плевнелиев, защото не бил назначил служебно правителство.

На заседанието на кабинета зам.-министърът на образованието Ваньо Шарков докладва за решението да се удължи ученическата ваканция до 9 януари, а премиерът в оставка допълва, че след изтичането на това продължение ще се реши дали учениците да не бъдат оставени още в почивка.

“За щаба, който направихме – искам всички да бъдат изключително активни”, разпорежда Борисов. “Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят тировете, защото тези безобразия трябва да престанат. Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че това безобразие искам да го няма следващите дни”, допълва премиерът в оставка, визирайки ситуацията от 31 декември.

“На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес, когато се видите, го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу… не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време – да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини”, продължава министър-председателят в оставка.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова докладва, че при учредяването на щаба за предстоящите снегове и студове във вторник представители на министерствата са докладвали, че вече са взели превантивни мерки.

“Всяко едно министерство е задействало мерките. Например енергетиката са увеличили двойно екипите при авария с тока, здравеопазването хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните са в щаба, имат готовност до един час да изпратят военната техника, Министерството на транспорта – всички възможни мерки, които могат да се предприемат, Министерството на земеделието и храните са готови с екипите също да се включат и в подпомагането. Общините – възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят”, посочва Бъчварова.

От транспортното ведомство съобщиха по-късно, че всички речни и морски пристанища са в готовност за затваряне, спиране на маневрите на плавателните съдове и за оказване на съдействие на оперативните екипи. Екипите на “Железопътна инфраструктура“, “Транспортно строителство и възстановяване“ и “Съобщително строителство и възстановяване“ са на разположение на органите на МВР.

За почистването на железопътната инфраструктура след евентуални силни снеговалежи и навявания са осигурени необходимите снегорини с дизелова тяга. „Предвиждам усилията да бъдат съсредоточени основно върху разчистване на контактната мрежа и премахване на евентуални паднали дървета“, посочва транспортният министър Ивайло Московски в прессъобщението.

Всички сдружения и асоциации на превозвачите в България са предупредени да избягват пътувания от четвъртък до неделя, освен ако това не е крайно необходимо.

Мобилните оператори са уверили, че имат организация за справяне със значителни снеговалежи, прекъсвания на електрозахранването и затруднен достъп до местата, където са разположени базовите телекомуникационни станции. Подготвени са резервни генератори, извършено е зареждане с гориво, монтирана е система за дистанционен контрол на резервоарите и е проведена профилактика на оборудването. Осигурени са и допълнителни екипи с високопроходими автомобили за обслужване на труднодостъпни обекти.

“Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне…, само в краен случай да се предприемат пътувания”, обобщава Бойко Борисов.

 

СНИМКА: При снежната буря на 31 декември Борисов отиде при закъсалите на магистрала “Тракия” пътници.