Борисов предаде щафетата на европредседателството на Себастиян Курц

Борисов заяви, че тъй като в момента целият свят е футбол си позволява символично да връчи на Себастиян Курц знамето на ЕС върху триъгълен флаг.

Доналд Туск благодари за усилията на страната ни и за личната ангажираност на премиера Бойко Борисов за приоритета „Западни Балкани“

 

Премиерът Бойко Борисов предаде председателството на Съвета на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц, предаде „Фокус“ от Шладминг.

Символиката във вашето лого е „Европа, която защитава“, а ние можем да сме защитени само когато сме единни, отбеляза министър-председателят на пресконференция, след церемонията по предаването.

„Тук се чувстваме като у дома си. Нашите планини Рила и Пирин действително са толкова красиви. Нашето лого беше „Съединението прави силата“. Символиката във вашето лого е „Европа, която защитава“, а ние можем да сме защитени само когато сме единни. Преди тези 6 месеца със Себастиан Курц имахме непрекъснат диалог. Времето е много сложно. Действително да имаме австрийско председателство на Европа, която защитава всяка държава“, заяви Бойко Борисов.

Борисов се срещна с Курц и Туск преди предаването на европредседателството

На пресконференция преди предаването на председателството, Себастиян Курц заяви, че Австрия желае да бъде страна, която изгражда мостове. „Горди сме, че на 1 юли можем да приемем председателството. За нас това е чест, но и отговорност. Европа се намира в трудно и сложно положение, ситуацията не лесна. Съществуват също различни напрежения с Русия и САЩ. Европа преживява Брекзит. Австрия желае да бъде една страна, която изгражда мостове“, заяви Курц. Той допълни, че Австрия ще работи за силен ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск приветства началото на Австрийското председателство и подчерта, че България е свършила много работа за малко време. Той благодари за усилията на страната ни и за личната ангажираност на премиера Бойко Борисов за приоритета „Западни Балкани“. Туск изрази увереност, че Австрийското председателство ще надгради постигнатото до момента.

На 1 юли Австрия поема за трети път (1998 и 2006 г.) европредседателството на Съвета на ЕС. Мотото му през втората половина на 2018 г. е „За Европа, която защитава“. Бюджетът му възлиза на 43 млн. евро. Основните приоритети, заложени за 6-месечното австрийско председателството са сигурност и борба срещу нелегалната миграция, осигуряване на просперитет и конкурентоспособност чрез дигитализация, стабилност в непосредственото съседство.