Бояна и Ева продават бизнеса на покойния Стефан Шарлопов за 100 милиона евро, на тезгяха и „Парк хотел Пирин” в Сандански

Стефан Шарлопов

Хотелската бизнес империя на Стефан Шарлопов е обявена за продан от вдовицата му Бояна 6 месеца след внезапната смърт на българския Доналд Тръмп.

Според два независими един от друг източника на седмичник, наследниците на ексцентричния бизнесмен водят активни преговори за продажбата на 5 хотела от веригата „Шарлопов груп” с китайски инвеститори, пристигнали в България миналата седмица като част от 700-членната делегация от най-голямата азиатска държава.

Според неофициална информация, от семейството на покойния Стефан Шарлопов са поставили цена от 100 милиона евро за пет хотелски комплекса – 5-звездния „Парк хотел Пирин” в Сандански, 4-звездния „Янтра” във Велико Търново, хотел „М ургавец” на Пампорово и тузарския морски комплекс „Созополис” край Созопол, състоящ се от 52 обзаведени по последна дизайнерска мода къщи за отдих.

Реалната цена на хотелите е почти двойно по-висока, но според запознати с преговорите между наследниците на Шарлопов и китайските инвеститори, при сключването на сделката азиатците ще трябва да изплатят и над 60 милиона евро към български банки, към които покойния милионер има натрупани дългове.

„Само към Българо-американската кредитна банка има непогасени кредити за 30 милиона лева. Заради това от финансовата институция иззеха преди 2-3 седмици имот на Шарлопов на централния столичен булевард „Витошка”, който бе ипотекиран в банката”, разкрива източник на вестника.

Преговорите с китайците са в напреднала фаза и се водят от вдовицата на Стефан Шарлопов – Бояна и от голямата му дъщеря Ева, която е изпълнителен директор на хотелската верига. Двете дами бяха скарани, след като влязоха в конфликт тази пролет за наследството на загадъчно издъхналия на 56-годишна възраст милионер.

Оказа се, че Шарлопов не е оставил завещание и така лъвския пай отиде в ръцете на съпругата му Бояна. Тя получи ½ от богатството на мъжа си, както е според закона. Останалата половина се подели между нея и петте деца на Шарлопов – 30-годишната Ева, тийнейджърките Бояна и Стефани и 8-годишните близнаци Георги и Илия. Всички деца, с изключение на Ева, родила се от първия брак на Шарлопов с красавицата Катя, повериха наследството си на своята майка Бояна и така Ева, която бе двигател на бизнеса на татко си, остана почти без нищо.

Изглежда обаче голямата щерка Ева и втората съпруга на баща й Бояна са сключили примирие помежду си и заедно водят преговорите за продажбата на петте хотела. За семейството на Стефан Шарлопов ще остане единствено СПА хотелът в Германия, помещаващ се в курорта Фройденщат в област Баден-Вюртемберг, както и комплекс от вилни къщи за отдих край Габрово.

Близки до фамилия Шарлопови твърдят, че в основата на предстоящата сделка с китайците била голямата дъщеря Ева, която планирала да стартира самостоятелен туристически бизнес. „Няма да нося на гръб цял живот и да изхранвам една дузина тунеядци”, разправяла из София Ева Шарлопова, навярно визирайки мащехата си Бояна и четирите си по-малки сестри и братя.