Браво, златни момичета! Самоковки са световни шампионки по баскетбол

Отборът на ПГ „Константин Фотинов“ спечели Мондиала за ученици в Сърбия

Супер посрещане на медалистките в родния град

Радост и гордост за Самоков. Момичетата от ПГ „Константин Фотинов“ спечелиха шампионската титла на Световното ученическо първенство по баскетбол в Сърбия.
Историческият успех стана реалност във вторник, когато младите баскетболистки под ръководството на треньор Меги Маринкова и нейният помощник Вероника Джикова победиха на финала отбора на Гърция с 53-50 и се окичиха със златните медали от турнира.
Освен, че покориха световния връх със страхотна отборна игра и себераздаване, качествата на нашите момичета не останаха незабелязани и наш играч влезе не само в „Идеалната петица“ на надпреварата, а дори бе обявен за най-полезен играч.
Със званието и наградата се окичи гардът на България и състезател на Рилски спортист Моника Борисова. През целия турнир тя успя да поддържа едно високо ниво, като през целия турнир не спираше да подхранва съотборничките си с асистенции, а когато трябваше, бележеше в коша на противниците. Във финала Моника отново бе на висота и приключи срещата с 10 точки, 5 борби и 8 асистенции за цели 34 минути игра.

В късния следобед днес световните шампионки се прибраха в Самоков. Златните момичета бяха посрещнати в двора на ПГ “Константин Фотинов”, училището, което представляваха, от цялото ръководство на БК “Рилски спортист” в лицето на президента инж. Петър Георгиев, изп. директор Борислав Чилингиров, мениджъра на клуба Бранко Миркович, директорът на самоковската гимназия г- жа Венета Симитчийска, зам. кмета на Община Самоков г- жа Кленова, родители и приятели на децата. Те пък показаха титлата от световния шампионат и не спряха да се снимат с хората, които ги посрещнаха.

След две отлагания, Световните ученически игри по баскетбол се проведоха тази есен в периода 20-28 септември в Белград, Сърбия. Участие взеха два български отбора, които представиха училищата си. Освен отбора на ПГ „Константин Фотинов“-гр.Самоков и девойките на СУ „Васил Левски“ (11-12 клас) се впуснаха смело в предизвикателството на формата, който събира ученически отбори от цял свят. В почивния ден от първенството се проведе “Вечер на нациите”, през която всяка една държава представи с какво е известна. Имаше изпълнения на традиционни песни, танци и продукти, характерни за държавите-участници.