Бракониерски лов в Страдалово: Тираджии убиха сърна, докато са под карантина

В къща в кюстендилското село, обитавана от шофьорите, полицията откри кайма от питомно и дивечово месо

 

Трима мъже от областта са убили сърна в района на кюстендилското село Страдалово, съобщиха от полицията. Единият е от Кюстендил, вторият от Бобов дол, а третият – от село Мламолово. Тримата са тираджии, пътуващи извън страната, които преди дни се завърнали от пътуване и били поставени под карантина. Спипани са от полицаи при проверка, свързана със спазването на предписания им режим, разбрахме от наши източници.  Нарушението е установено на 18 март.

„Тримата са шофьори на тирове. Пътуват до Италия, откъдето докарват коли. Наскоро се върнали и били изолирани в къща в Страдалово, която е на кюстендилеца и негови роднини. При проверка за спазването на карантината полицаите открили в къщата кайма – смес от питомно и дивечово месо. Намерили и главата, и рогата на сърничката”, каза запознат със случая, който настоя да остане анонимен. Каймата е изпратена за изследване в специална лаборатория в София. Стана ясно още, че единият от извършителите – кюстендилецът, не членува в Ловно-рибарския съюз. Колегите му обаче са ловци от дружинката на Мламолово, която е към сдружението в Дупница.

„Разбрах за убитата сърна. Засега не мога да кажа нищо повече. Утре ще получа официална информация от полицията. Ние сме получавали сигнали за бракониерски лов на сърни в района на Страдалово. По такива сигнали заедно с полицията и горски служители от Невестино три пъти гонихме нарушители, но все успяваха да се измъкнат”, обясни ръководителят на ЛРД-Кюстендил, Венко Калинчев.

„Не мога да коментирам, Случаят е на територията на друго дружество”, лаконичен бе председателят на дружинката на Мламолово Николай Георгиев.

„В сряда служители на РУ- Кюстендил са установили 3-ма мъже след бракониерски лов, убили са сърна в землището на с. Страдалово. Убитото животно е предадено на ветеринарните власти. По случая е започнато досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор. Извършителите са 30-годишен от Кюстендил, 40-годишен от с. Мламолово и 40-годишен от Бобов дол”, гласи съобщението на говорителя на Областната дирекция на МВР в Кюстендил.

Тримата ги грози лишаване от свобода до 1 година или алтернативна санкция –глоба от 100 до 300 лева, както и лишаване от право на лов, посочиха юристи.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА