Братята Леонид и Милен Хаздай от Дупница ще строят вилно селище в Бистрица

Леонид Хаздай

Анета и Асен Илиеви ще изграждат автосервиз в селото

Вилно селище и автосервиз ще бъдат изградени в село Бистрица, става ясно от докладни записки до Общинския съвет в Дупница. Братята Леонид и Милен Хаздай от Дупница са внесли искане в общината за разрешение за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за застрояване и промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди в планинското село, с намерение да строят вилно селище. Със същото искане, но с намерение за изграждане на сграда за ремонт и обслужване на транспортни средства и административно-битова сграда е и заявлението на дупничаните Анета Павлова Илиева и Асен Йорданов Илиев.

Имотът на Хаздай е в местността Върбата, извън границите на урбанизираната територия, с начин на трайно ползване „нива” и е купен в края на миналата година. Селището ще включва вилни сгради за обществено ползване с височина до 10 м и ще разполага с басейн, барбекю и паркинг. Имотът на Анета и Асен Илиеви се намира в местността Фандаклъка и също представлява нива, отново купена миналата година. Общинските съветници ще вземат решения по предложенията на заседание на 18 декември /петък/, което ще бъде неприсъствено.

Припомняме, че в намиращото се в подножието на Рила село Бистрица има минерална вода. Открита е в далечната 1961 година при сондажи, извършени в района от екип на известния проф. Костадин Щерев, който ръководеше и проучванията през 2017 година. Водата е около 60 градуса. Както е известно, там предстои нов сондаж. След възобновяването на проучванията преди 3 години селото започна да става все по-интересно за инвеститори, а намеренията на общинската управа са да развие Бистрица като туристическа дестинация.

Припомняме още, че Леонид Хаздай е председател на Регионалната еврейска организация „Шалом”, а от миналата година и общински съветник от ПП „Глас народен” в Дупница.

Юлияна КОЛЧАКОВА