Братя ковачи от Банско реставрираха 400-годишната порта на Бачковския манастир

Напълно реставрираната от двама банскалии манастирска порта, датираща от началото на 17-и в., бе монтирана в Бачковския манастир, съобщи игуменът на дядо Сионий. Укрепена е напълно носещата дървена конструкция и железният метален обков на вратата, с което манастирът възстанови още един елемент от посветените си на св. Богородица древни ценности.

Братята майстори ковачи от Банско Радослав и Георги Сарафови спазиха обещанието си да монтират реставрираните порти преди светлите великденски празници. Монтажът на реставрираните порти продължи до късно преди Лазаровден, а навръх празника беше завършен за радост на монашеското братство и стотиците миряни, дошли да се черкуват в Бачковския манастир.

Работата на банските майстори започна преди месец. Железните братя тогава споделиха: „Нашата тежка задача е пълна реставрация на бронята и на дървото. Остава още много работа, но ние вярваме, че ще успеем да зарадваме всички миряни за Възкресение Христово, защото Бог ни изпраща всеки ден своята благодат, благодарение на която ние работим до късно и не усещаме умора. С Неговата помощ се надяваме да постигнем резултата, който всички очакват от нас.”

Задачата на ковачите е предизвикателство за тях по няколко причини. Веднъж, защото това са дверите на една от светините за България, и второ, защото целта е да се укрепи и запази в максимална степен оригиналът. А това не е било лесна задача, защото игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий разказва, че преди известно време оригиналната порта от 1604 г. е била сменена с доста неподходящо копие, което е било изработено от съвременни материали и евтини украшения. Оригиналната врата обаче била запазена и с нейната реставрация се заемат и се справят блестящо банските майстори ковачи.