Брежани стана европейска столица на кестените

“Брежани е европейска столица на кестените!” Така Георги Събев, зам.- министър на земеделието, горите и храните поздрави жители и гости на симитлийското село, където за 11-и път бе организиран Празник на брежанския кестен.
Площадът се напълни с гости от всички краища на страната, като и от Северна Македония. Местните жители подредиха дълга кулинарна трапеза на вкусни традиционни ястия с кестени, а гостите от Делчево представиха техния традиционен айвар.

През целия ден Марчело Канестрели неуморно печеше кестени по „италиански“, за да могат да се опитат тези вкусни дарове на есента.
Румяна Панова, председател на сдружение “Хора и традиции”, което организира празника, обяви две специални стипендии: на ангелогласната Соня Михайлова от с. Брежани – която вдигна публика и жури на крака в „Гласът на България“ с песента „Излез е Дельо хайдутин“ и на младия художник Милан Благоев.

Кръшни хора са извиха на площада при изпълненията на Соня Михайлова, студентския ансамбъл за народни песни, гостите от Северна Македония и др.
Брежани е европейска столица на кестените, но и столица на традицията, на любовта към родния край, към даровете на природата и неоценимото човешко богатство, заявиха от общината в Симитли.