Британските танкове Чалънджър пристигнаха в Украйна

Първите британски танкове “Чалънджър” пристигнаха в Украйна, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Новото западно военно оборудване има за цел да помогне на Киев да отблъсне руската инвазия, отбелязва Франс прес.

Резников заяви, че “британските “Чалънджъри”, американските “Страйкърс” и “Кугар” и германските “Мардери” са “включени в състава на украинските части”. Той публикува снимка на превозните средства в публикацията си във Фейсбук, без да казва кога точно са пристигнали.

Говорителката на украинското министерство Ирина Золотар потвърди, че танковете “Чалънджър” “вече са в Украйна”, без да посочва точния им брой на този етап.

Украински войници преминаха обучение в Обединеното кралство, за да се научат как да боравят с 14-те танка, доставени от Лондон на Украйна, за да се противопостави на руското нашествие, съобщи по-рано вчера британското министерство на отбраната. Обучението им е започнало малко след като в началото на януари Обединеното кралство обяви, че ще достави танковете.

Преди това Лондон спомена за доставка през март, без да дава повече подробности за графика на доставките. Обучените по този начин украински войници, чийто брой не беше уточнен, се завръщат в страната си “по-добре екипирани, но не по-малко застрашени”, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс. “Продължаваме да стоим до тях и да правим всичко възможно, за да подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо”, добави той в изявлението си./mediapool.bg