Броят на установените случаи на Covid-19 у нас вече е 105

Общият брой на установените случаи на коронавирусна инфекция у  нас вече е 105. Има два нови случая от Пловдив и седем от София, съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

„В Смолян са контактни лица на този, който вече е установен. В Стара Загора в лабораторията са потвърдени случаите от Пловдив  – единият лежи в Инфекциозна клиника, а другият е приходящ и ще бъде уведомен и издирен. В София са седем лица, от които единият е свързан с Банско. Прибрал се е преди четири дни от Банско“.

Състоянието на новорегистрираните пациенти с коронавирус към момента е стабилно, с изключение на един случай: „Единствено тежко е състоянието на пациента, който все още не може да бъде потвърден, че е заразен ,но клинично върви като коронавирусна инфекция в „Пирогов“, който интубиран още от приемането му в лечебното заведение“, каза Венцислав Мутафчийски.

Сред новите случаи има и дете, което е на осем години и което няма никакви оплаквания, но е контактно на баща си, който е с доказан коронавирус, стана ясно на брифинга. Всички деца, които са с уставен коронавирус няма оплаквания. „Ние нямаме болно дете“, подчерта Мутафчийски.

226 000 са случаите в света, каза още проф. Мутафчийски. У нас не се предвиждат допълнителни рестриктивни мерки във връзка с пандемията, взетите към момента са достатъчни, смятат от Щаба./БНР