БСП-Кюстендил: Кметът Паунов се опитва да омаловажи исканията на гражданите

Йордан Тодоров

Опасявам се, че срещата с градоначалника ще бъде фиктивна – с хора, които не са били на протеста, заяви председателят на червените в Кюстендил Йордан Тодоров

Като опит да бъдат омаловажени исканията на гражданите от Кюстендил, както и организираните от тях протести определи изказванията на градоначалника Петър Паунов председателят на общинската структура на БСП в града Йордан Тодоров. По време на пресконференция той за пореден път коментира темата за увеличението на данъци и такси на територията на общината.
„Опитите на кмета с дадените пресконференции да убеди обществеността, че протестите против увеличението на данъците са организирани от БСП, целят заблуда у хората, че протестът е политически и че няма недоволни от управлението му. Събралото се множество пред общината доказва друго. Протестът и исканията са на гражданите на Кюстендил и единствената причина да присъствам на протеста е, че на първо място съм гражданин, а и конкретните искания на гражданите съвпадат с позицията ми. Още на 3-ти ноември съм внесъл конкретните предложения за изменение на наредбите за данъци и такси, както и мотиви с причините поради, което не е добър момента да се правят тези увеличения и то в тези огромни размери. Считах също, че липсва достатъчна гласност по толкова важен въпрос. Тази моя позиции се потвърди и от хората на протеста, като повечето не бяха разбрали за увеличението. Веднага след това бях нападнат от кмета”, заяви Йордан Тодоров.
“През месец декември 2022 г., бившият председател на общинския съвет и бивш народен представител от ГЕРБ-СДС ме обвини, че всявам паника сред гражданите, като изопачавам фактите, а увеличението било минимално. Същото беше лансирано и от настоящия председател на Общинския съвет, като считам, че те освен гражданите, е възможно да са заблудили и собствените си представители в общински съвет, като ги подведоха какво е реалното увеличение за да гласуват по лесно промените”, смята червеният общински съветник.
” На мой въпрос на сесията на общински съвет, на която се проведе гласуването за увеличение: „Какво реално е очакваното увеличение на данък МПС и с колко се очаква да се увеличи събираемостта“, кметът първоначално заяви, че към момента е 3,9 милиона лева и ще се увеличи със 130 хиляди лева, което прави около 3 %. След като го попитах дали е сигурен, т.к. това не е възможно да са реалните цифри и изчисленията направени от нас показваха увеличение между 40 и 100 %, а за някои автомобили дори над 100 %, кметът се поправи, че цифрата не била 3,9 милиона лева а 2,3 милиона лева, но това пак няма как да е коректно, т.к. това би било увеличение от около 5,5 %, като сега видяхме, че действително сме били прави, какво е увеличението и сме обявили реалните цифри пред гражданите, а не сме правили опити за напрежение и всяване на паника. Едва на пресконференцията на кмета от миналия четвъртък той промени тези цифри, като каза че увеличението на данък МПС е средно около 47 %, което отново считам за занижено но е по-близко до истината. Кметът е редно да отговори, защо преди гласуването даде цифри които показват увеличение от 5,5 %, дали умишлено заблуди общинските съветници, или той също е бил заблуден от неговите експерти, както и дали се касае за грешка или некомпетентност”, попита още Йордан Тодоров.
Той сподели притесненията си, относно предложената от кмета Петър Паунов форма за водене на преговори с 15 човека от протестиращите.
“Притесненията ми са свързани с ограничението за хората, които могат да присъстват, като по начина по който е предложено може да се направи фиктивна среща с хора, които реално не са от протеста. Притеснително е и ограничението, което нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, чл. 6 от Конституцията на Р. България, а така също и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, като изрично заяви, че няма да се допускат представители на политически партии, хора които са били в листи за избори, а и такива участвали в разграбването на града. Интересно е и как ще се определи кои са тези разграбвачи, той ли ги определя? От 15 години е кмет и политическата партия към която принадлежи имат пълно мнозинство в общинския съвет, като могат да контролират всички решения свързани с управлението на града. Ако са управлявали както твърдят – прекрасно, градът трябва да цъфти, а не да е разграбен. По така зададените от кмета критерии, той също не трябва да присъства на срещата с гражданите” обобщи Йордан Тодоров.