БСП – Кюстендил посреща предстоящия вот разединена отвътре, притисната отгоре и в конфликт между свои

Бойко Клечков (вдясно) и Корнелия Нинова със симпатизанти на БСП-Кюстендил

С наближаването на парламентарните избори апетитите и вътрешните противоречия в БСП – област Кюстендил нарастват главоломно. Първият голям удар за червените в областта дойде,  след като Изпълнителното бюро на партията обяви водачите на листите по региони. Партийни лидери, членове и симпатизанти на Столетницата бяха буквално попарени от решението на Корнелия Нинова начело на листата в Кюстендилски избирателен район да застане настоящият депутат Румен Георгиев. Името на агронома от Враца предизвика истински шок предвид предварителните нагласи, че мястото на водач ще заеме новоизбраният председател на Областния съвет в Кюстендил Бойко Клечков. Около неговата кандидатура за челното място се бяха обединили двете най-големи структури на БСП в областта в лицето на Дупница и Кюстендил. К. Нинова нанесе втори пореден предизборен удар на червените в региона, предвид че на предишните избори отново предпочете да „спусне централно” водач в лицето на Валери Жаблянов. По време на мандата Жаблянов не бе запомнен с каквато и да било инициатива и принос към региона. Въпреки молбите на социалистите този път лидерската позиция да бъде заета от местна и разпознаваема фигура, К. Нинова заложи на непознатия за никого кандидат Румен Георгиев.

Румен Георгиев

На прага на предстоящите избори Румен Георгиев ще бъде изправен пред десетки сложни задачи. Най-големите му препятствия ще бъдат свързани не толкова с тежки предизборни битки, колкото с вътрешнопартийни такива. От една страна ще завари предварително демотивирани структури, които реално отказват да работят за избора му, а от друга страна ще трябва да намери собственото си място и да заяви позиция към възникналите вътрешнопартийни скандали и противоречия преди появата му.

Дни след обявяването на Георгиев за водач на 10-и МИР –Кюстендил в партийната централа на Дупница последва бурна изява от страна на бившия екскмет и кандидат на последните избори Първан Дангов. Дошлият някога на власт с лозунга „Да подредим дома си” буквално връхлетя в дома на собствената си партия, за да отправи остра критика към местното ръководство. Причината бе процесът за номиниране за кандидатдепутатската листа. Дангов заяви, че е дал съгласие името му да бъде обсъждано за включване в листата на БСП за Кюстендилски избирателен район. На пресконференция той заяви, че въпреки отхвърлената му номинация от ръководството на партийната организация в Дупница той е срещнал подкрепа от структурите в Кочериново и Бобов дол, като очаква такава и от Сапарева баня.

Първан Дангов

Дангов съобщи, че е бил номиниран за кандидат за народен представител от членовете на 14 или 18 от общо 23 основни партийни организации на социалистите в община Дупница. По негови думи обаче общинската конференция не е одобрила кандидатурата му. И въпреки обясненията, че между него и ръководството на БСП-Дупница няма конфликт, той подчерта, че е странно отхвърлянето на номинацията му, както и фактът, че сам обявява кандидатурата си, без на масата до него да стоят председателят на БСП –Дупница  Станислав Павлов и настоящият депутат д-р Иван Ибришимов. Остава отворен въпросът дали местното ръководство въобще е знаело за предстоящата изява, както и дали лидерите на БСП в града са били поканени да присъстват на шумно рекламираното впоследствие събитие. Съдейки по реакциите им – едва ли?!?

Колкото и атрактивен за журналистите да бе Дангов в изявата си, то поведението му не се понрави на голяма част от симпатизантите на БСП, като причините не са малко. Отново на светло „лъснаха” старите конфликти в общинската структура на социалистите, които бяха потушени или умело прикрити по време на изминалите местни избори. И ако червената организация прости на Дангов за старите му партийни изневери, то явно последният все още не може да прости на собствената си партия загубата на местните избори, търсейки вина предимно сред своите. Доколко обаче това е заслужено? На изборите за местна власт през 2011 година Дангов се яви като независим кандидат за кмет и взе 1100 гласа, а на изборите през 2019 г. като кандидат на БСП той получи подкрепата на 8770 души. Погледнато отстрани, П. Дангов трудно може да търси причина за загубата си  единствено в лицето на партията. В случая ролята на „жертва” на своите не му приляга много предвид цифрите. Със сигурност обаче изявите му ще задълбочат конфликтите и ще отблъснат част от собствените му съпартийци, които не одобряват подобно поведение. Към днешна дата разлъката между Дангов и местното ръководство на БСП звучи така – „Този път реших да вдигна камъка и да се опитам да го хвърля в тинята. Време е да свалим маските и да покажем, че БСП има и друго лице”.  Кое е другото лице, не стана много ясно за зрителите на „активното мероприятие”. Ясно и за децата обаче е, че вътрешнопартийните неразбории и конфликти в БСП-Дупница се случват точно на прага на изборите, което едва ли ще донесе и натрупа активи за партията. Не други, а именно избирателите на БСП останаха объркани от посланията на Дангов, които се променят противоречиво  във времето. Те започнаха от там, че  амбициите му са към местната власт, а не към централната, преминаха  през поговорките, че камъкът си тежи на мястото и по-добре пръв на село, отколкото последен в града и стигнаха накрая до заявеното желание за включването му в листата за предстоящите избори.

В такава атмосфера социалистите ще посрещнат в Дупница водача им Румен Георгиев. Вероятно той ще се опита да „избяга” от горещата точка и ще  пренесе кампанията си в областния град Кюстендил, където се очаква по-благоприятна атмосфера за предизборни мероприятия. Там обаче положението за него няма да бъде кой знае колко различно, предвид че местната структура живееше с надеждата, че първото място в листата ще бъде заето от Бойко Клечков. Банкерът се ползва с обществена подкрепа както сред своите, така и сред широката общественост в Кюстендил. Наблюдатели определяха кандидатурата му като добра и силна в предстоящите парламентарни избори. Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро обаче не се съобразиха с желанието и преценката на местните, тъй че в Кюстендил Румен Георгиев ще попадне в отбор, който е разочарован и демотивиран от „предварително свирения” мач.

Йордан Татарски

Не без апетити за листата на БСП в предстоящите избори се оказа и социалистът Йордан Татарски, който също претърпя метаморфоза в политическото си поведение. Преди седмици той написа емоционално обръщение към жителите на Кочериново, в което надълго и нашироко обясни, че е изправен пред една от най-тежките дилеми в живота си, бидейки в ситуация да избира  между родното Кочериново и Дулово, където е зет от 40 години. „Разбира се, в този мой избор има и емоция, свързана не само с това, че съпругата ми е от този град, че голямата ми дъщеря Емилия е родена в уникалния гр.Белоградчик, че малката ми дъщеря Константина е родена в историческия и много красив гр. Видин, но и защото в област Видин живеят много мои приятели, които срещнах като студент в гр. Свищов и като асистент в местната СА „Д. А. Ценов“, а и за тази област имам незавършен труд за икономическо и социално сближаване с развитите региони в Европейската общност“, аргументира се съветникът на Нинова. Той заяви още от ФБ страницата си, че иска прошка от социалистите в Югозапада и е уверен, че ще я получи. Припомняме, че Татарски бе издигнат от организацията в Кочериново за кандидатдепутатската листа.

 

През следващите няколко седмици Татарски използва своя профил във ФБ, за да декларира подкрепата си към избора на К. Нинова за водач на листата в 10-и МИР. Той определи Румен Георгиев като „политическа находка” и „бинго” за гражданите на Кюстендил. Татарски взе отношение и по „казуса” Дупница, заставайки на страната на Първан Дангов. От своята трибуна Татарски написа: „Ако др. Дангов бъде спънат отново, чрез „камъка”, това означава, че този, който го поставя, продължава да работи в полза на ГЕРБ. Дангов е факторът, който ще донесе трети мандат на БСП, защото ще се повиши качеството и количеството на вътрешнопартийната конкуренция”.

Явно обаче именно конкурентното начало е принудило кочериновския партиен лидер впоследствие да премахне този пост от своята страница. По последна информация името на Йордан Татарски не попада в листата на емоционално избрания от него район. „Не ми е писано да бъда кандидат народен представител, а и това не ми е детска мечта! Навярно нямам необходимите качества за такъв, след като видинският партиен съвет ме е оставил зад борда”, написа Татарски. Той определя сам своето място в изпълнителната власт и до Корнелия Нинова, където била „по-голямата му експертиза”. Последните новини от Кочериново обаче са, че след като „изпадна от борда” във Видин, Йордан Татарски отново насочва амбициите си към място в листата на БСП за Кюстендилски избирателен район и дори е предприел стъпки към подаване на заявление в областната централа. Жители на Кочериново твърдят, че Татарски е в постоянен процес на „политически совалки” между София и областния град.

Ако БСП продължава да се движи по тази плоскост, то до изборите лагерите и заявените амбиции за власт ще бъдат повече от местата в парламента, камо ли колкото са мандатите в листата, коментират наблюдаващите партийните дела. Предвид всички процеси, които текат в областта, едно е сигурно – БСП посреща предстоящия вот разединена отвътре, натисната отгоре и в конфликт между свои. Няма значение кой ще бъде водач!  И врагове не са им нужни!