БСП съветниците с предложения за Бюджет 2021 в Дупница: Общината да отпусне 200 000 лв. за улици в селата

  • Настояват да има средства за ремонти на водопровод в Самораново, игрище „Шмиргело” и ул. „Хисара”

  • Да бъдат предвидени помощи за деца сираци и допълнителни 300 лв. за медиците на първа линия в Общинската болница

Представителите на БСП в местния парламент излизат с конкретни предложения за отпускане на средства в бюджета на община Дупница за 2021 г. Една част от исканията на съветниците са свързани с благоустрояването в общината, а другата – със социални и дейности в сферата на здравеопазването и културата. Социалистите ще настояват за следващата година общината да заложи 200 000 лв. за асфалтиране на улици в селата, 100 000 лв. за смяна на стари водопроводи в с. Самораново, 90 000 лв. за изграждане на футболен терен „Шмиргело” (помощното игрище на стадион „Бончук”), 50 000 лв. за асфалтиране и ремонт на ул. „Хисара” в града – между номерата 11 и 15, 50 000 лв. за пътя до железопътния тунел и тунелите на околовръстния път (от Наковия мост нагоре), средства за ремонт, поддръжка и контрол (ограждане) на детските площадки на територията на общината, 50 000 лв. за облагородяване на двора на черквата „Св. Никола” в града и поддръжка на стария гробищен парк около нея, където са погребани хора, допринесли за развитието на града.

Сред предложенията е в бюджета да бъдат предвидени по 300 лв. за всеки медицински работник, който е на първа линия в Ковид отделението на общинската болница до края на извънредното положение. Според БСП съветниците общината трябва да отпуска годишни помощи за децата сираци и полусираци – съответно по 200 и 100 лв., както и да поема таксите за децата сираци и децата с един родител за посещения на спортни клубове и клубове по интереси.

Предлага се още да бъде създаден регистър на недвижимото културно наследство с местно, регионално или национално значение и за дейности по картотекиране, регистрация и обявяване на такова, като тези средства да се увеличават ежегодно.

„11-те предложения бяха внесени в деловодството на общината и са за неотложни нужди. Положението с улиците в селата например е трагично”, коментира съветникът Александър Анин.

Юлияна КОЛЧАКОВА