Бум на вандализма в Благоевград, засилват видеонаблюдението

Нападенията са върху фонтани, пейки, дръвчета – троши се масово

В Благоевград се засилва видеонаблюдението в града с цел да се ограничат вандалските прояви. През изминалите месеци редица обществени обекти бяха обект на вандализъм, а в опит да се ограничи повреждането на общинско имущество се набелязват невралгичните точки, където ще бъде изградено допълнително или засилено видеонаблюдението.
Сред най-фрапиращите случаи от началото на годината са посегателствата върху фонтаните в града. Само за няколко седмици в града бяха ремонтирани и отново заработиха три фонтана, които от близо 20 години не функционираха. Само дни след като два от тях вече радваха жители и гости на града, те станаха обект на вандализъм.
За изминалите месеци в града са поставени нови пейки, ремонтирани са и стари, създадени са цветни острови в целия град, на много места е ремонтирано уличното осветление, както и градски чешми и шадравани. Почти няма обект, обаче, който да не повреден умишлено, пише БТА.
Сред увреденото имущество е огледало за видимост на една от улиците в града, лампи за улично осветление, новозасадени цветя, счупени чешми, както и лампи за улично осветление.
Друг от най-фрапиращите случаи е стрелбата по патици в парк „Бачиново“ през март тази година, когато с въздушна пушка неизвестен извършител уби 17 от пернатите обитатели на езерото в парка в малките часове на нощта. Преди месеци беше счупен и асансьор за инвалиди, който свързва двете нива на централния площад „Георги Измирлиев – Македончето“, а през май изсипаха препарат за съдове във фонтаните пред сградата на общинската администрация, поради което имаше опасност да се повредят филтрите и помпите на съоръженията.
Няколко пъти целенасочено беше прекъсвано осветлението на места в кв. „Струмско“ и по ул. „Трети март“ в града, а само преди дни по алеята към парк „Бачиново“ бяха изкоренени 13 дръвчета, които тъкмо бяха хванали корени.
Хората подават сигнали, но вандалските прояви често се извършват под прикритието на нощта. Жители на града се обаждат на дежурните денонощни телефони обикновено на другия ден, когато забележат извършения вандализъм.
За реда в града следи и звено „Инспекторат“. Един от последните сигнали, на които се отзовават, е за употребили алкохол младежи, които са унищожили една от лампите край езерото в крайградския парк. В звеното работят 20 човека, които дежурят денонощно, но не могат да обхванат целия град.
Готов е и доклад за невралгичните точки в града. Това са места, където най-често общинско имущество става обект на вандализъм. Там ще бъде засилено видеонаблюдението, което в общината е денонощно, а служители във всеки един момент следят на екрани, разположени в сградата на общината това, което предават камерите в реално време.
Засилването на видеонаблюдението включва подобряване на софтуера и закупуване на допълнителни камери. Ефектът от този тип наблюдение вече е доказан във времето и макар, че не може да предотврати престъпление, то може да помогне за разкриването. Именно чрез камерите на общината преди година беше установен извършителят на палежа на емблематичната сграда „Купола“, посочи кметът на Благоевград.
За целта обаче ще бъдат отделени отново средства от бюджета на общината, подчертаха от общината.