Бунт в Перник! Жители на „Мошино“ и „Тева“ скочиха срещу сметище

Снимки - БГНЕС

Десетки се събраха на протест срещу на незаконното сметище между кварталите „Мошино“ и „Тева“ в Перник. Проблемът е от години, а в събота се състоя поредната демонстрация, на която излязоха да изразят недоволството си жителите на района и множество сдружения и организации.

Протестиращите се оплакват от лоша миризма в кварталите им, създаване на опасност от разнасяне на болести, заплаха от екокатастрофа. С протестът се цели да се даде гласност на проблема и да се провокират институциите да предприемат съответните мерки, обясниха местните. „Безконтролно изсипване на всякакъв тип строителни, битови и други отпадъци, за съжаление унищожава природата, трови почвата и след това се получава една пустиня”.

Живущите в “Тева” и „Мошино“ се разхождат често с деца и домашни любимци сред природата, но увеличаващите се боклуци с всеки изминал ден, ги карат понякога да стигат и до саморазправа с прииждащите хора, хвърлящи отпадъците си.
Симона Петрова, координатор на партия „Български гласъ“ заяви, че при тях са постъпили редица сигнали за незаконното сметище. „Уж беше почистено, но заснехме купчини боклук, предимно строителни отпадъци. Миризмата е отвратителна. Хората са подавали сигнали, но решение на проблема до момента няма“, обясни Петрова.
До кмета на Перник и до Общинския съвет е внесено уведомление и отворено писмо с дата 12 май т.г., за установяване собствеността на терена и фирмата, която отговаря за почистването в района.

В писмото си от партията „Български гласъ“ заявяват, че очакват от кмета на Перник да извърши необходимото за разрешаване на проблема с незаконното сметище. „Причината да ви пишем е складиране на боклуци на незаконното сметище и за наше огромно съжаление продължаващото складиране на боклуци. Желанието ни е да бъде ликвидирано незаконното сметище и сведена до минимум възможността за подобни незаконни сметища, които стават честа практика. Разбира се, причините, които карат хората да изхвърлят боклуците си на неоторизирани места, са разнородни, но вие може да намалите възможността чрез хората и механизмите, с които разполагате в община Перник. Очакваме отговор на въпросите: Теренът на незаконното сметище общински ли е? Коя е фирмата, която отговаря за сметосъбирането в района на незаконното сметище? Има ли училище в района на незаконното сметище? Минава ли в близост до незаконното сметище водопровод за питейна вода? При желание от ваша страна може да инициирате кръгла маса, обществена дискусия, електронна анкета или всякаква друга форма на обществен дебат, която ще даде възможност на перничани да изразят мнението си. Като жители на този град и още повече такива, които в известна степен определят съдбата на гражданите му, вярваме, че един от приоритетите ви е грижата за здравето ни! Надяваме се, обръщайки нужното внимание на нашето отворено писмо, да ни уверите в това!, завършва писмото на партия „Български гласъ“.

Жителите на двата квартала са категорични, че няма да отстъпят и заплашиха, че ако не се реши проблемът, ще блокират пътища.

В Перник досега не е изграждана и няма площадка за приемане, предварително третиране и рециклирането на едрогабаритни и строителни отпадъци. Изграждането на такава предстои. По повод на незаконните сметища, от общината заявиха, че МОСВ е направило проверка, дадена са предписания и са започнати дейности по премахването им, като по-малките от тях вече са били почистени.