Бунт! Самоковци посиняха от платеното паркиране, софиянец пръв пробва системата: Служителите са неподготвени, не можаха да пуснат касова бележка, прибраха ми левчето

“Коалиция за граждански проекти“: Защо му е на Самоков синя зона, 1/4 от хората вече се изнесоха, само ни товарят с такси

Самоковци буквално посиняха от плъзването на синята зона из малките улички на Самоков. Живеещите в района са готови на протест, тъй като вече им се налага да плащат за автомобила пред домовете си, а търговците се страхуват, че заради таксата за паркиране ще загубят клиентите си.

За всеки час престой на автомобил през работната седмица шофьорът ще трябва да се бръкне с 1 лев. Общинският съвет гласува месечна такса от 50 лв., а годишният абонамент ще струва на самоковци 500 лв. с ДДС. Нарушителите ще се закопчават със скоби, а освобождаването ще е с цена 30 лв.

За физически лица цената на месечния абонамент е 20 лв. с ДДС, а на годишния – 200 лв. с ДДС. Преференции са предвидени за общинските чиновници, но все още не е ясно каква сума ще заплащат за паркомясто. Хората се заканват, че ако улиците им не бъдат извадени от платените зони за паркиране, ще преминат към гражданско неподчинение.

Като за капак се оказа, че служителките по паркингите не можеха да пуснат касова бележка, което доведе до пълен хаос и изнерви шофьорите. Нито един от така наречените контрольори не можеше да се оправи с техниката, която им беше връчена. Прощъпулника на системата в понеделник направи жител на София. „Нито един от назначените служители, които са от ромски произход, не знаеха как се работи с касовия апарат, а прибираха 1 лв. Реших да платя на ръка, служителката не можеше да работи с касовия апарат, оставих левчето, нямах търпение да я чакам, бележка не получих“, сподели столичанинът пред „Вяра“. Друг гражданин сподели: “Едни се таксуват, други не. Колко пари се събраха в първия ден и колко касови бонове са пуснали, само те си знаят. Под чистачките на колите се слагаха бележки, но след това някакви „грижовници“ минаваха и ги събираха. Пълен хаос настана в града.“

 „Ние, гражданите на община Самоков, възнамеряваме да протестираме и да изразим нашето категорично НЕСЪГЛАСИЕ с въвеждането на т.нар. СИНЯ ЗОНА в Самоков, защото считаме, че Самоков очевидно НЯМА НУЖДА от такава зона и защото липсва публична икономическа обосновка и прозрачност относно събирането и изразходването на парите на самоковските граждани.

Кого заблуждавате, господин кмете, като говорите, че това ще бъде от полза за гражданите и ще подобри организацията на движението в града, която може да бъде организирана и подобрена и без да е въведена синя зона? Не е ли целта събирането на допълнителни пари от самоковци? Не е ли истинската цел на това своеобразно активно мероприятие да се осигурят средства за заплати на около 150 чиновници от администрацията, при положение че реалната нужда от административен персонал е около 70 души?

Защо му е на Самоков синя зона, след като от града се изнесоха  1/4 от населението и с какво ще бъде подобрена организацията на движението, как ще бъде разтоварено движението в централната градска част чрез въвеждането на синя зона? С какво ще улесните живота на гражданите, освен че ще доведете до допълнително финансово натоварване на обеднялото самоковско население? Поради въвеждането на синята зона в града има създадено голямо напрежение, което неминуемо ще доведе до граждански протести и неподчинение, защото е ясно, че от едната страна на барикадата сте вие управленците, а от другата страна сме ние – ГРАЖДАНИТЕ и повече няма да ви търпим да си правите експерименти и да измъквате още и още пари от нашите джобове“, категорични са от ЮЛНЦ “Коалиция за граждански проекти“. На своето следващо заседание през месец юли те ще обсъдят възможността за оспорване на решението на Общински съвет-Самоков, чрез което е стартирана настоящата галимация.

През 2002 г. тогавашният председател на ОбС в Самоков и вече покойник Ангел Николов се опита да прокара едно подобно решение, но 2/3 от тогавашните общински съветници не възприеха това несмислено предложение и то бе отхвърлено. Но днес неговият приемник и Общинският съвет успяха безпроблемно да прокарат тогавашната инициатива.