Бурен вятър вдигна на крак пожарникарите от Югозапада!

Вихърът помете дървета, откърти ламарини, затвори пътища, спря тока и работа на помпени станции и радиа

 

Силен,  почти ураганен вятър вилня в Югозапада като нанесе щети, затвори пътища и остави без ток цели райони. Сигнали за пет произшествия с паднали дървета са получени в Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението в Боровец , съобщи за БТА главен инспектор Данаил Ласкин. По думите му,  постъпването на сигнали в службата е започнало от вечерта във вторник, като основните поражения са нанесени върху автомобили в района на курорта “Боровец”. Най-тежко пострадала е била кола на паркинга на хотел. Паднало дърво е затворило пътят между Боровец и село Радуил в сряда сутринта, като трасето разчистено.

В ранните часове в сряда дърво е паднало и в Говедарци, както и на пътя между селото и Мальовица. Едното дърво е отстранено, а другото се разчистваше през деня, стана известно от думите на кмета на село Говедарци Лорита Христова.

Сигнали на граждани за паднали по-големи клони продължаваха  да се появяват в социалните мрежи през целия ден в сряда. Група пътуващи между Самоков и София бяха публикували снимки с такива, които пречат на придвижването, като апелираха за по-внимателно шофиране.

Пожарникарите от Перник също са реагирали на множество  сигнали заради силния вятър. Служителите на Регионалната дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” са разчиствали паднали клони и дървета на пътните платна, както и на част от светофарна уредба в центъра на областния град. От пресцентъра на дирекцията коментираха, че няма пострадали хора и нанесени сериозни материални щети на автомобили и недвижимо имущество. От Областната дирекция на МВР апелираха гражданите да бъдат особено внимателни към увиснали кабели и проводници. При забелязването на такива те трябва да сигнализират незабавно на телефон 112 за отстраняването им, за да се избегнат нещастни инциденти. От полицията призоваха гражданите да бъдат бдителни и по отношение на падащи клони от дървета, неукрепени ламарини от покривите на сградите, предмети от терасите на апартаментите и други опасности.

Пожарната в Перник се отзова на няколко сигнала

Силният вятър  стана  причина за повреда в електропреносната мрежа в Радомир. Без захранване останаха помпените станции в общината “Опалово” и “Сиреняците”, съобщиха от “Водоснабдяване и канализация” в Перник. От дружеството заявиха, че аварийни екипи на “Електрохолд” работят по отстраняване на повредите, заради което временно е нарушено водоподаването към град Радомир.

Цяла нощ без ток остана планинското село Смочево. Силният вятър, който се разрази във вторник вечерта продължи и през целия ден.  Кметът на селото Стефка Зашева изрази притесненията си от наклонено дърво, което застрашава електропровода и създава предпоставки за тежка авария, която ще отнеме дни. От Общината в Рила декларираха, че ще изпратят група да обезвреди наклоненото от силния вятър дърво.

Часове наред без ток остана и районът около почивна станция „Енерго” над Дупница. Електрозахранването бе прекъснато във вторник вечерта, а аварията бе отстранена едва в сряда на обяд. Това доведе до спиране на предавателите на местни и национални радиостанции, които излъчват от тази точка.

Дърво падна на пътя за Гюешево

Силният вятър в Кюстендил събори дървета и ламарина от покрив, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Екипи на районните служби “Пожарна безопасност и защита на населението“ в областта са оказали техническа помощ по отстраняването на паднали дървета и ламарина от покрив на жилищна сграда в резултат на силния вятър. Няма пострадали хора. За област Кюстендил има издаден жълт предупредителен код за опасно време. Според прогнозата на НИМХ метеорологичната обстановка на територията на страната ще остане динамична. Жълт код за силен вятър важи за областите Перник, Кюстендил и Благоевград.