Бутат незаконни постройки край коритото на река Искър в Самоков

Община Самоков предприема крути мерки срещу изградените незаконни постройки покрай стената на река Искър. Ще бъде направено предписание за премахването им. Това съобщиха от официалната страница на общинска администрация.

„Отдел „Незаконно строителство” направи оглед на имотите с постройки без статут покрай речното корито. Ще бъдат изготвени  протоколи за събарянето им. Това се прави във връзка с предстояща реализация на проект за изграждане на пешеходна и велоалея от транспортния мост при ДГС-Самоков до моста на обходния път. По този начин ще се направи пешеходна връзка на града със селата Драгушиново и Злокучане. В зоната на алеята ще се обособят кътове за отдих“, поясниха от общинската управа.

Стана ясно, че част от проекта вече е реализиран от моста на село Злокучане до землището на Драгушиново, където е направена екопътека и кът за отдих до река Искър. По проект, финансиран по Програма за морско дело и рибарство за възстановяване на популацията на речния рак, бе изградена цяла зона с водни огледала и кът за отдих до моста в с. Драгушиново. „Идеята е алеята да продължи през местността Рашид бегов чифлик и да стигне до ул. „Търговска” в Самоков. По този начин, от една страна, ще се оформи една прекрасна екопътека за отдих и разходка, а от друга страна, проектът ще има и екологичен ефекта върху зоната покрай коритото на река Искър, като значително ще намали замърсяването й с битов отпадък“, допълват още от Общината в Самоков.

Припомняме, че само преди два дни по инициатива на Ботаническа фондация „Клоран” и сдружение ОПИМОС, с подкрепата от Община Самоков, бе направено почистване на незаконно сметище в местността Рашид бегов чифлик.

В продължение на няколко часа служители от общинска администрация и доброволци правиха уборка на терена. Преди това бе направено грубо почистване и извозване на големия отпадък. Този участък се намира в близост до река Искър и в него често нерегламентирано се изхвърлят най-вече строителни отпадъци. Идеята на общината е теренът да бъде залесен и  оформен като крайградски парк.