БФС одобри проекта за изграждане на изкуствено игрище на стадион  „Бончук” в Дупница

Директорът на ДЮШ „Марек” Янек Кючуков: Мечтаехме за по-голям терен, страхотна придобивка

Одобрен е проектът за изграждане на изкуствено игрище на стадион „Бончук” в Дупница. „Със свое писмо изпълнителният директор на БФС Борислав Попов до кмета на община Дупница инж. Методи Чимев информира, че входираният проект за изграждане на изкуствено игрище на ст. „Бончук” е одобрен. Решението е на ИК на БФС по протокол 9 от 6-и декември миналата година, с което се одобрява инвестиционната програма на БФС за 2023-2024 година”, съобщиха от пресцентъра на община Дупница.

„Предложението ни бе за изграждане на изкуствен терен, който ще бъде с размери 64 на 44 метра. Освен него, проектът включва изграждане на ограда и осветление, за да може да се ползва и в тъмните часове на деня. Съгласно изискванията на БФС трябваше да изпратим потвърдителен отговор, че поддържаме желанието си, което вече направихме. От отдел „Общинска собственост” и БФС вече работят по допълнителната документация. След като приключат административните процедури, ще имаме яснота и за стартиране на същинските дейности по изграждането на терена”, обясни инж.Чимев.

През пролетта ще приключат и дейностите по изграждането на естествения терен „Шмиргело”, който е с изграден сондаж, система за напояване, изцяло ново тревно покритие, а игрището е с оригинални размери. С изграждането на двете игрища ще се реши изцяло проблемът с тренировъчната база най-вече за детско-юношеската школа, която в момента води тренировки в близките села.  „Знаете, че през октомври миналата година входирахме и проект в Министерството на спорта на стойност над 1 милион лева за самия стадион „Бончук”. Сред заложените дейности там са ремонт на терена, козирката, лекоатлетическата писта, изграждането на сектори, ремонти на помещения и други. В момента тече изискване на допълнителни документи и информация, които предоставяме своевременно на експертите в спортното ни ведомство”, допълни инж.Чимев.

„Ние отдавна мечтаем за един по-голям терен и това ще бъде страхотна придобивка. Така ще бъде много удобно и по-добре за децата и родителите. Ще има възможност 99-100 % от децата да тренират в Дупница. В момента 1/3 от над 200 деца тренират в селата. Ползвали сме терените в Джерман, Яхиново, Червен брег, както за тренировки, така и за мачове. Ще бъдем улеснени и ние, треньорите, тъй като заради малкия брой терени е изключително трудно изготвянето на графика. Игрището ще се ползва и от други спортове. Новината само може да ни радва, защото наистина много изстрадахме. Благодаря на ръководството на общината за съдействието, както и на всички кметове на селата, които са ни помагали и ни помагат, осигурявайки ни възможност да тренираме”, каза директорът на детско-юношеската школа на „Марек” Янек Кючуков.