Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе днес жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен Законът за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, обнародван на 8 ноември 2022 г., предаде репортер на БГНЕС.

Според сдружението законът е в противоречие с чл. 8, т. 1, ал. 3 и чл. 20, чл. 51, чл. 52 и ч. 54 от Конституцията на РС Македония.

Съгласно чл. 1 от новоприетия закон, се забранява основаването и регистрирането на организации, ако названието, името, съкратеното име, програмата, целите, дейностите и действията са насочени към насилствена смяна на конституционния ред в Република Македония, подтикват и призовават към военна агресия и разпалване на национална, расова, верска или друг вид нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, екстремизъм, изразяват подкрепа и одобрение на фашизма, нацизма, национал-социализма и Третия райх, предприемане на действия, свързани с тероризма или са срещу Конституцията и законите на страната, както и ако осъществяват дейности, с които се накърняват правата и свободите на други граждани.

Според чл. 2 от закона сдруженията и организациите не може да носят имената на лица, свързани с расова, религиозна, национална, етническа или друг вид нетърпимост, нетолерантност, омраза, геноцид, разпространение и подкрепа на фашизма и нацизма.

Според жалбоподателя, тези промени имат обратна сила и създават правна несигурност, което влиза в противоречие с конституционното начало на правото и забраната за ретроспективно действие на законите.

С този закон се ограничава правото на гражданите да се сдружават, което е гарантирано от Конституцията, а това означава, че той не е от полза за гражданите.

На 2 ноември 2022 г. парламентът на РС Македония прие с 67 гласа “за” промените в Закона за сдруженията и фондациите, които фактически са насочени срещу създаването на български клубове в страната, припомня БГНЕС.

Със законовите промени на сдруженията е даден тримесечен срок от влизане в сила на промените, за да съгласуват наименованието, символиката, програмата, устава и целите си в съответствие с разпоредбите на този закон.

Забраните са директно насочени срещу откритите по-рано тази година български клубове в Битоля и Охрид, които носят имената на водача на ВМРО Ванчо Михайлов и на цар Борис III. /БГНЕС