България вече е 112-а в класацията на „Репортери без граници“ за свобода на медиите

България пада с едно място в тазгодишната класация за свобода на медиите на организацията „Репортери без граници“ и вече заема 112-о място от общо 180 държави, включени в индекса. Страната ни е последна в ЕС по този показател, а като основни причини за влошаване на медийната среда у нас са посочени насилието над журналисти и непрозрачното финансиране на медии с европейски средства от българската държава.

В доклада на „Репортери без граници“ за страната ни е записано, че критичните журналисти са подлагани на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, на сплашване и насилие.

Ситуацията с медиите е тревожна, защото никой не проявява интерес към разследването или осъждането на насилието над журналисти, посочват още от организацията и прилагат примери с бития и задържан от полицията по време на протестите от миналата година журналист Димитър Кенаров и побоя над разследващия репортер Слави Ангелов.

Припомнят се още и смъртните заплахи, отправени към разследващия журналист Николай Стайков, след като пусна документален филм за корупция на високо ниво в съдебната система.

Журналистите често са призовавани и разпитвани от полицията за своята работа, докато политиците и олигарсите поддържат отношения, белязани от корупция и конфликти на интереси, с проправителствените медии, твърдят още от „Репортери без граници“.

И още – правителството разпределя европейско и друго публично финансиране за медии в пълна липса на прозрачност, като това насърчава медиите, които получават такова финансиране, да се отнасят благосклонно към властта. В същото време съдебният тормоз над независими медии представлява постоянна заплаха за свободата на печата, се казва още в доклада за България, която миналата година заемаше 111-ата позиция. За сравнение – най-голяма свобода на словото от балканските страни има в Румъния, която заема 48-о място в индекса, а на дъното в региона е Турция – 153-то място.

Водеща по свобода на медиите в световен мащаб е Норвегия, следвана от Финландия, Швеция, Дания и Коста Рика.

Германия вече не е сред страните, където медийната среда се определя като „добра“ и бележи спад с две позиции до 13-о място.

На дъното на класацията са Виетнам, Джибути, Китай, Туркменистан, Северна Корея, Еритрея.