България е най-важният партньор на Турция на Балканите

България е вторият по важност търговски партньор на Турция сред нейните съседи, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на официалната турска статистика.

Нашата югоизточна съседка е изнесла стоки и услуги за страната ни на стойност 1,6 млрд. долара за първото полугодие на 2021 г. Това ни поставя на второ място след Ирак, където турският експорт за първите шест месеца на тази година възлиза на 3,9 млрд. долара.

След нас се нареждат Гърция с 1,2 млрд. долара, Иран с 0,9 млрд. долара, а Сирия и Грузия си разделят последното място с по 0,6 млрд. долара.

Общо за периода от януари до юни 2021 г. Турция е изнесла стоки и услуги за своите съседи на обща стойност 9,1 млрд. долара. Това представлява ръст от 36,5% спрямо същия период на миналата година, когато експортът е бил за 6,6 млрд. долара.

Секторите с най-голям ръст на износа са: 1. химическа индустрия – 1,5 млрд. долара; зърнени, бобени и растителни масла – 1,1 млрд. долара; стомана – 760 млн. долара.

Данните свидетелстват, че турската икономика се съвзема след пандемията от коронавирус, която на практика беше сковала икономическата активност през миналата година.