• Очевидци: Гледката не е за описване, хората са на въглен

  •  Най-малките пътници, изгорели в автобуса ковчег са 4 годишни близначета от Скопие

45 души загинаха, след като пътнически автобус с македонска регистрация се запали на автомагистрала “Струма”. Трагичният инцидент стана край село Боснек малко след 2,00 часа в нощта срещу вторник. Сред жертвите има и 12 деца. Шофьорът също е загинал. Най-малките пътници, изгорели в автобуса ковчег, са 4-годишни близначета от Скопие. Жертви на огъня са и техните родители. Най-възрастният в катастрофиралия автобус е на 63 години. От имената става ясно, че по-голяма част от жертвите на тежкия пътен инцидент са етнически албанци, както и граждани на Белгия и Сърбия. По-голямата част от пътниците са родени между 1971 е 2004 година.
Общо 53-ма души са били в автобуса, който е пътувал от Истанбул в посока Северна Македония. Оцелелите в катастрофата са 7. Сред тях момиче на 17 години и шестима възрастни. Всички спасени са граждани на Република Северна Македония. От болница „Пирогов”, където са транспортирани, съобщиха, че състоянието им е стабилно и животът им е вън от опасност. Шестима са с изгаряния, а един пациент е с травма на крака. Още през нощта българският премиер Стефан Янев уведоми за трагедията колегата си от западната ни съседка Зоран Заев, който потвърди, че сред жертвите има и малки деца.

Автобусът, собственост на фирма „БЕСА ТРАНС” ЕООД, е влязъл през ГПП „Капитан Андреево” в 21,15 часа в понеделник и е пътувал към югозападната ни съседка, като е трябвало да излезе през ГКПП „Гюешево”. Малко след полунощ той е спрял на бензиностанция „Кристал” до София. След зареждане с гориво и почивка за пътуващите превозното средство е продължило по пътя си. Много скоро след това автобусът е катастрофирал в близост до разклона при пернишкото село Боснек.
„Не е за гледане там. Такова нещо не съм виждал. Хората са скупчени, на въглен са. Сега трябва да се идентифицират”, това коментира служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на извънреден брифинг от мястото на инцидента. На черния участък от пътя бяха още служебният премиер Стефан Янев и директорът на НЦлС Борислав Сарафов.
„Мантинелата е отнесена от автобуса. Напълно е възможно това запалване да се е получило в резултат на допира с мантинелата. Но това са наши версии”, заяви рано сутринта от мястото на инцидента Бойко Рашков.
По-късно министър-председателят Стефан Янев посети болница „Пирогов“, където са настанените по спешност. Директорът на лечебното заведение проф. Иван Поромански, началникът на Клиниката по изгаряния и пластична хирургия проф. Мая Аргирова и началникът на Клиниката по травматология проф. Диян Енчев информираха премиера, че състоянието на пациентите е стабилно, те са контактни и без опасност за живота. Министър-председателят разговаря с пострадалите, като изказа своето дълбоко съчувствие за ужасния инцидент и им пожела бързо възстановяване.

Версии за катастрофата на АМ “Струма”

Следствието за катастрофата на автобус на АМ “Струма” е на много ранен етап. Засега се работи по две версии – човешка грешка или техническа неизправност. Това заяви рано сутринта във вторник директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг на местопроизшествието.
Жертвите са неразпознаваеми и ще бъдат идентифицирани по ДНК проби, които предстои да бъдат взети от съдебни лекари, каза още той.

“Не познаваме подобен инцидент досега”, допълни Борислав Сарафов.
По негова информация автобусът е бил част от конвой от четири на същата фирма. Възможно е между автобусите да са се прекачвали пътници. Преди катастрофата е имало почивка на бензиностанция малко преди произшествието.
“В автобуса е имало и 12 деца, сред тях и близнаци. Всички те са загинали. В момента се разпитват оцелелите, които са настанени в “Пирогов”, но техните показания са следствена тайна”, посочи Сарафов.
По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев делото за тежкия пътен инцидент на АМ “Струма” е възложено на екип от следователи от Националната следствена служба. Вече са започнали действия по разследването, извършва се оглед на местопроизшествието.
По-късно директорът на Националната следствена служба Б. Сарафов съобщи, че следствието разполага с достатъчно данни, че е имало взрив при инцидента с македонския автобус на АМ “Струма”. Въпросът е дали този взрив е причинен отвътре в автобуса, или е взрив, причинен след удар в мантинелата и това ще бъде изяснено в хода на разследването.
До дни се очакват резултатите от ДНК експертизите да са готови, за да може със сигурност да бъдат идентифицирани жертвите при инцидента на магистрала “Струма”, стана ясно още от думите на заместник главния прокурор.
Сарафов допълни, че заедно с македонските си колеги са уточнили начина, по който ще се работи за разследването на инцидента.
България очаква Република Северна Македония да изпрати биологичен материал от роднините на загиналите в пожара на магистрала “Струма”, за да завърши работата по ДНК експертизите, стана ясно от думите на Сарафов.
“С всеки изминал час се изяснява картината, вървят разпити на спасените”, каза още Сарафов. По думите му само двама от настанените в болница са адекватни, останалите са в реанимация. На място вървят разпити на свидетели на инцидента.
“Няма данни в автобуса да е имало допълнително превозвано гориво. Все още не е ясно взривът, за който говорят свидетелите, от какво е предизвикан”, посочи той.
“Другите три автобуса са се движили 15-20 минути по-напред от този, който се запали. В катастрофиралия автобус е имало и втори шофьор, но не е ясно дали е сред спасилите се”, каза директорът на НЦсЛ. Според Борислав Сарафов автобусът е бил сравнително нов – на около три години.
Той добави, че предстои комплексна съдебномедицинска и автотехническа експертиза, които ще дадат отговор на много въпроси.
“По делото работи много голям екип, работи се широкомащабно. Няма да пестим усилия да разкрием в максимално кратки срокове причините за трагедията”, каза Сарафов.
Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира, че за момента няма да се провежда паралелно досъдебно производство в Северна Македония.
Собственикът на транспортната фирма е казал, че от 20 години работи в бранша, до момента не е имало никакъв инцидент, стана известно от думите на прокурор Вилма Русковска, която е разговаряла с него. “Ще се изиска цялата документация за всичките автобуси на фирмата, в какво състояние са, кога са минали на технически преглед”, обясни тя и добави, че документите ще бъдат изпратени на българските разследващи.

Един от първите очевидци на трагедията на АМ ”Струма” Васко Пиргов: Гледка, която не е за описване!


Гледка, която не е за описване. Това вижда един от първите, пристигнали на мястото на катастрофата на магистрала „Струма” – Васко Пиргов. Той е секретар на Областния съвет по сигурността към областната администрация на Перник. Служителят е събуден рано сутринта и пратен към мястото. Преди него са били само полицията и пожарната.
„Според мен грешката е на шофьора. Предна дясна гума е ударила знак, който е изхвърлен на 45 метра. Има около десетина колчета, където е набодена предна дясна дума. Оттам трагедията става необратима. Има и разлив на гориво”, обясни Пиргов.
„Изключваме, че водачът е заспал. От бензиностанцията до самото място е около 20 минути. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака и оттам става трагедията. Автобусът се е запалил от предната страна. Тези, които са били отзад, са счупили задно стъкло и са избягали”, обясни пред NOVA Васко Пиргов.

Кметът на Перник Станислав Владимиров: Такъв ужас не бях виждал! Нека душите им намерят покой

„Това е участък, в който доста често стават инциденти, има голям наклон, но не мога да коментирам повече, тъй като причините за конкретния инцидент могат да бъдат много”. Това сподели кметът на Перник Станислав Владимиров, който също бе сред първите на мястото на трагедията. ”Участъкът е мокър, има над 50 метра скъсана мантинела от автобуса”, допълни той и изказа съболезнования на семействата и близките на загиналите. По думите му става въпрос за републикански път, така че сигнали от граждани за необходим ремонт на участъка не са подавани към общината, а към Областно пътно управление и АПИ. На личния си профил във ФБ градоначалникът написа: „Такъв ужас не бях виждал! Нека душите им намерят покой.”

 

Повече за фирма „БЕСА ТРАНС” ЕООД


Разследване ще установява кой реално стои зад фирмата превозвач. Първоначално бе съобщено, че седалището на фирма „БЕСА ТРАНС” ЕООД е в гр. Кюстендил. Това показва справка в Търговския регистър по информация на БТА.
За офис на фирмата е посочен адрес на ул. “Цар Освободител” 51. Това обаче е жилище и на мястото никога не е имало фирма, разказаха съседи пред NOVA.
На адреса живее възрастна жена, която заради присъствието на медиите е получила здравословен проблем.
“Става въпрос вероятно за две фирми с едно и също име. Нашата фирма няма нищо общо с превоз на хора. Не се занимаваме с туристическа дейност. Фирмата, регистрирана на нашия адрес, е съвсем различна и е регистрирана много преди 2011 година. Просто дублиране на името. Брат ми навремето работеше с различни фирми, но този албанец не го познаваме и нямаме нищо общо с фирмата, с която е станал инцидентът”, разказа пред БТА Румен Георгиев, който дойде на адреса, за да се погрижи за майка си.
Възрастната жена разказа, че другият й син има фирма за превоз на товари, но живее в Благоевград, а в момента е в Италия и превозва стоки с ТИР.
“Чухме се по скайп, каза да бъдем спокойни, че не става въпрос за наша фирма”, разказа възрастната жена. Според нея синът й работил в продължение на година с фирмата от Република Северна Македония (РСМ), но след това е напуснал.
Според Румен Георгиев, въпреки че масово фирми от РСМ се регистрират в Кюстендил, за да избегнат по-скъпи такси, чужда туристическа фирма не би могла да получи лиценз за превоз на пътници, ако е регистрирана в България.
Според Търговския регистър на адреса има регистрирани още 23 фирми.
Предметът на дейност на „БЕСА ТРАНС” ЕООД е покупка на стоки или други вещи с цел продажба в първоначален, преработен или обработен вид; производство на собствени стоки с цел продажба; комисионна, спедиционна, складова и лизингова дейност; търговско представителство и посредничество; превозна, хотелиерска, ресторантьорство, туристическа и рекламна дейност; таксиметрови превози в страната и чужбина; информационна, програмна и импресарска дейност; покупка, строеж или обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба; външна, вътрешна, консигнационна, експортна и реекспортна търговия; архитектура, дизайн и вътрешно обзавеждане; агентство на български и чуждестранни фирми и физически лица в страната и чужбина; комуникации, инженеринг, външнотърговска дейност, международен транспорт.
По-рано днес полицейски служители са обградили централата в Скопие на туристическата агенция “Беса Транс”, предаде агенция МИА. Офисът е затворен.
Пред сградата във вторник се събраха граждани и роднини на някои от пътниците, които са пътували с автобуси на агенцията, в очакване на информация. Част от тях казали, че не могат да се свържат по телефона с близките си.
Туристическата агенция “Беса Транс” функционира от 2011 г., а от 2019 г. неин управител е Аздрен Зубери, македонски гражданин от албански произход. Той обаче категорично отрече автобусите да са собственост на неговата фирма. ”Ние сме „Беса транс” за Дания. Това не са наши автобуси. Ние имаме фирма за Дания и България. Собственикът на фирмата, чиито са автобусите, е от Скопие. Той вози за Турция, а ние возим за Дания”, подчерта Зубери пред „Актуално”. Проверка на Actualno.com показа, че действително в Скопие има такава фирма, но в названието й има още една дума “Besa Trans-Shkup”, регистрирана на бул. “Филип Втори Македонски”. Собственик на фирмата е Беким Хаджиу от село Рашче, община Сарай, в околностите на Скопие. Точно пред офисите на тази фирма са се събрали хора, които искат да говорят с превозвача. Мястото се охранява от полиция. Разследване ще установява кой реално стои зад фирмата превозвач и чия собственост са автобусите.

Митничари от Гюешево: Фирмата превозвач “Бесатранс” от Скопие редовно организира екскурзии до Истанбул

Трите македонски автобуса, които са превозвали част от групата от Истанбул за Скопие, са преминали рано тази сутрин около 5 ч. през ГКПП „Гюешево” и са се прибрали в Северна Македония, потвърдиха за БНР служители на пункта.
Митничари от Гюешево казаха, че фирмата превозвач “Бесатранс” от Скопие редовно организира екскурзии до Истанбул, особено когато има няколко почивни дни в РС Македония. Случаят е точно такъв. Групата е пътувала до Истанбул за т.нар. дълъг уикенд, тъй като в РС Македония е отбелязван празникът на албанската азбука. Автобусите пътуват предимно нощем по наблюдения на служители на граничните пунктове.