България може да получи 1,1 млрд. лв. от ЕС за работници и дребния бизнес

1,1 млрд. лева допълнително може да получи България по два от инструментите на ЕС за подпомагане на работниците и на дребния бизнес. В замяна страната ни трябва да предостави малко над 300 млн. лева държавни гаранции и за тази цел ще бъде направена нова актуализация на бюджета.

България ще получи пари по европейски вариант на програмата 60/40, чрез новосъздадения инструмент за защита на работещите. Общата сума, за която ще кандидатстваме, е 1 милиард лева, като в замяна ще предоставим държавна гаранция от 210 млн. лева.

Маринела Петрова, заместник-министър на финансите: Имаме голяма степен на готовност, там срокът е 26 юни, за да постигнем яснота и да попълним съответните таблици, които да изпратим.

Европейската комисия ще набавя средствата по инструмента чрез заеми, които да предоставя на страните членки при изгодни условия. Вторият инструмент, по който чакаме подкрепа, е паневропейският гаранционен фонд. Чрез него ще бъдат подпомагани малки и средни предприятия.

Маринела Петрова: Нашият интерес е поне да компенсираме сумата на гаранцията с проекти, които евентуално да се върнат към нас.

По този инструмент страната ни ще даде държавна гаранция от малко над 100 млн. лева. Проектите ще бъдат набирани с помощта на Министерството на икономиката и Българската банка за развитие.

На днешното заседание на бюджетната комисия към парламента беше изслушан и министърът на енергетиката. Страната ни е договорила с Гърция данъчните и финансови параметри на бъдещата газова връзка за следващите 25 години.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Печалбата от дейността на компанията ще бъде разпределяна на териториален принцип, в зависимост от дължината на трасето. Общата дължина на трасето е 182 километра, от тях 151 километра е на българска територия а 31 на гръцка.

Така на практика страната ни е ще получава 80% от печалбата на газовата връзка./БНТ