България ще се стреми поне 40 плажа да са със “Син флаг” през Лято 2023

Концесионерите искат студенти от Спортната академия да работят като спасители

Амбициозна цел за поне 40 плажа по българското Черноморие да са със “Син флаг” през Лято 2023 обяви служебният министър на туризма Илин Димитров. Това стана по време на работна среща с концесионерите и наемателите на плажове. Тя се проведе в курортния комплекс “Слънчев ден” и на нея бяха още заместник-областните управители на Варна, Добрич и Бургас.

За сравнение през изминалото лято сертифицирани да носят отличителния знак за чисти плажове бяха само 18-ет и едно яхтено пристанище.
Това означава, че по-малко от 8 на сто от морските ни плажове към ммента имат “Син флаг”. Общо плажовете по българското Черноморие са 237, като от тях 144 са отдадени на концесия или под наем.
Служебният министър на туризма изтъкна пред концесионерите, че южните ни съседки Турция и Гърция, с които България се конкурира, имат в пъти повече сертифицирани плажове със “Син флаг”.
Увеличението на плажовете, над които се вее син флаг, ще издигне престижа на дестинацията и на българския туристически продукт, давайки определени гаранции за чистота и качество, посочи Илин Димитров.

Той отбеляза, че съществува пряка зависимост между степента на развитие на туризма и интереса към един район или една държава и броя на присъдените сини флагове. Пример за това са първенците в класацията – Испания (729), Гърция (602), Турция (572), Франция (536), Италия (509) и Португалия (431), които имат най-много флагове и се радват на много туристи.

“Това е дългосрочно действие, което можем да инициираме още сега и да започнем с малки стъпки, макар служебният кабинет да е с по-ограничен хоризонт на действие. Целта ни е да покажем на света и на нашите гости, че България гарантира сигурността и здравето на плажуващите”, каза Илин Димитров.
Концесионерите проявиха. интерес към инициативата, като на срещата бяха коментирани част от общо 33-те критерии, на които трябва да отговарят, за да получат еко-етикета.
Представителят за България на международната програма “Син флаг” Станимир Георгиев обясни процедурата по кандидатстване и критериите и условията, които трябва да се изпълнят, за да се получи еко-етикета. Той отбеляза, че мястото на срещата е на един от емблематичните плажове, който заедно с Дюни, носи без прекъсване “Син флаг” вече четвърт век.
От Асоциацията на концесионерите призоваха за промени в наредбите за водното спасяване и за националните курорти.
На срещата беше коментирано разполагането на водно-спасителни постове по плажовете и необходимостта от уеднаквяване на критериите.
Концесионерите предложиха да се разреши на студентите от Националната спортна академия да практикуват стажове като спасители. Това е възможно решение на проблема с липсата на кадри./ mediapool.bg