Българи от чужбина създадоха детски кът в МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник

Българи от чужбина превърнаха в реалност дългогодишна идея на персонала на МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник – малките пациенти да имат място за игра. Фондация „Ангели за България“ оборудва детски кът в педиатричното отделение, който ще се ползва от настанените там деца. Дарението включва играчки, пъзели, детска кухня, шкафове и др.

„Детският кът бе създаден много бързо, ние сме щастливи, че вече го има, защото майките знаят колко е трудно да създадеш занимание за детето в рамките на болничната стая и колко натоварващ може да бъде този престой и за майката, и за детето. Сега всички деца, чието състояние позволява, могат да играят в този специален кът и се надяваме престоят им тук да минава по-леко“, коментираха от педиатрията в Перник.

Обновяването е поредното, което цели да направи по-лек престоя на малките пациенти. През 2012 г. отделението бе ремонтирано, а после и изрисувано с детски сюжети. Капацитетът му е 12 легла.

Кампанията продължава с още 4 къта, съобщиха от „Ангели за България“. За Рождество Христово на същия подарък ще могат да се зарадват и в МБАЛ-Гоце Делчев, Шумен, Дулово и в УМБАЛ “Св. Анна” в София.
Фондация „Ангели за България“ е създадена от българи, които живеят във Великобритания, но каузите й подкрепят сънародници от всички краища на света. Голяма част от дарителите, които са пожелали да помогнат на бургаската болница, са родом от Югозападна България. Кампанията за построяване на детски кътове в педиатричните отделения на държавните болници в България тече почти година. До момента са оборудвани 20 детски къта, като всеки месец се създават два нови. Целта е да се обхванат всички детски отделения в страната.