Българка от епицентъра на труса в Италия: Отново сме по фургони, снегът е 2 метра

italia

„Отново всички сме във фургоните и дървените къщички, които бяха доставени и построени след разрушенията от земетресението през лятото. Всички се страхуваме. Снегът в планинските села, където се намираме, е около 2 метра”, разказа родопчанката Петя Велева, която се озовава за втори път в епицентъра на трусовете в Италия, цитирана от 24rodopi.com.

Земетресение с магнитуд 5,3 разтърси Централна Италия в 9,25 ч. местно време в сряда, последвано от трус от 5,7 степен в 10 ч. и 14 мин. Още два труса от 5,3 степен бяха регистрирани в 10,24 и 10,25 ч.

Трусовете бяха усетени и в столицата Рим, предадоха световните агенции.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център между четирите най-силни труса са регистрирани и други, най-силният от които от 4-та степен.

Епицентърът е на около 110 километра североизточно от Рим, на 28 километра от община Асколи Пичено и на 36 километра от град Акуила. И двете населени места бяха засегнати от предишни силни земетресения през лятото на м.г.

Кърджалийката Петя Велева спаси при труса възрастната жена, за която се грижи в малкото село Сан Анжело. То е на броени километри от град Аматриче, който бе разрушен от труса.