Валентин Балабанов: Има една незаинтересованост по отношение на културата в Дупница

Валентин Балабанов
  • 1-2 поколения са израснали без театрално възпитание

  • Решил съм да направя анкета сред хората, защото нямаме обратна връзка

  • Поредно планирано и обявено представление пропадна поради липсата на интерес

Поредна постановка се отменя в Дупница поради изключително слаб интерес от страна на публиката. Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ”, която трябваше да бъде поставена в града днес, няма да се състои. От театъра обясниха, че причината за това е, че почти не са закупени билети. Организаторите от Търговишкия театър уверяват, че през следващия театрален сезон, започващ през септември месец, пиесата може и да бъде изиграна на дупнишката сцена.
Всеки, който си е закупил билет, може да получи парите си във вторник от 16 до 18 часа, както и в сряда от 16 до 19 часа на касата на театъра. Цените на билетите бяха 8 и 10 лева.

Според директора на местния театър дупничани са свикнали да им се подаряват безплатни постановки.

Това е поредната пиеса, която пада от театралния афиш. Само от началото на 2019 година пропаднаха три спектакъла, без да броим комедията на Уилям Шекспир. През февруари бе отменена „Потъване” с Мария Миради и Борис Хаджийски, а планираната за следващия месец „Всяка година по същото време” с Христо Шопов и Лилия Маравиля също не беше изиграна на дупнишката сцена. През април трябваше да се състои и хитовата британска комедия „Когато котката я няма”. Режисьор на постановката е Асен Блатечки, като освен него участие в нея трябваше да вземат и едни от най-известните родни актьори като Калин Врачански, Елена Петрова, Силвия Лулчева, Мира Добрева и Ирена Тодорова. Очакваше се, че известните в цяла България актьори ще привлекат достатъчно зрители, но пиесата така и не беше представена. Тогава от Театрална формация „Мелпомена” изпратиха съобщение до медиите, в което обявиха, че „поради непредвидени обективни технически причини програмираното представление се отменя”.
Защо се случва така, че вече четири планирани и обявени постановки в града пропадат? За коментар по темата потърсихме директора на ОбДТ „Невена Коканова” Валентин Балабанов.
„Много години поред публиката в Дупница не е възпитавана да ходи на театър. Има хора, които много се интересуват от театралното изкуство, следят и присъстват на всички постановки. Повечето обаче дори не знаят, че ще има пиеса. Това се дължи на много години занемарена работа в тази насока. Когато се появят известни имена, които са познати от телевизията, хората веднага тичат да си купят билети. Но като има други постановки, не се интересуват”, коментира Балабанов.
Той даде пример и със слабия интерес към театъра, който проявяват директорите на местните училища и техните възпитаници.

Шекспировата комедия „Сън в лятна нощ” е поредният спектакъл, който падна от театралния афиш в Дупница.

„Исках да поставим „Службогонци” на Иван Вазов за учениците в града, които изучават това произведение. Те така или иначе вече не четат много, но поне можеха да дойдат да го гледат. Директорите обаче ми отказаха, много били заети. Има една незаинтересованост по отношение на културата в Дупница, която аз самият не мога да си обясня. Както казах, има хора, които са готови на всичко за културата, но масата не ги интересува. Трябва да търсим някакви начини и пътища, за да може хората и младежите да влизат на театрални постановки. Но в тази насока трябва много да се мисли. Без култура ставаме едни бездуховни хора, едни зверове, които само ядат и се възпроизвеждат. А Дупница има тази структура за култура, но трябва много да се работи в тази насока”, каза още директорът на дупнишкия театър.
Валентин Балабанов е категоричен, че ще продължи да търси варианти за все повече детски представления в града.
„Вече направихме едно такова. В Дупница не беше поставяно детско представление от 10-15 години. Това означава, че 1-2 поколения са израснали без такова възпитание. Те не знаят какво се прави, като се отиде на театър и тепърва трябва да се превъзпитават. Но това, което представихме, вече мина, децата го изгледаха и няма повече интерес към тази пиеса. Значи трябва да правим нови и нови и да каним чужди представления. Но учителките не трябва да излизат отвън, да пушат цигари и да чакат да свърши представлението. Трябва превантивна работа. На тези деца трябва да се обясни, че това не е кино, не е и училище. Трябва да им се каже, че не могат постоянно да влизат и да излизат и да си говорят, защото пречат на актьорите. Трябва да бъде свършена една апостолска работа в това отношение”, допълни актьорът.
Директорът е искал да покани цигулковото дуо Йосиф Радионов и Ангел Станков – двама виртуози в българския и световен концертен живот, но се е оказало, че няма абсолютно никакъв интерес:

На 18 юни в града ще гостува театър „Българска армия” със „Завещанието на целомъдрения женкар”.

„Вярно е, че класическата музика е малко по-елитарна, но чак да няма никакъв интерес… Те имат много сериозен репертоар и щяха да направят много хубав концерт. Сондирах мнения и се оказа, че няма да стане”.
Според него разковничето може би се крие там, че дупничани напоследък са свикнали да им се подаряват безплатни представления, но когато има вход, залата остава празна.
„Ето, залата беше пълна на премиерата ни на драмата „Майстори”, защото общината я подари на хората. Те са свикнали да бъде без пари. Когато има вход с пари, нещата не се получават. Мисля, че ето там е разковничето. И за този класически концерт, ако общината беше платила, щеше да има хора. Но ако трябва да се плаща, няма да се продаде и един билет. Знаете, че в днешно време, за съжаление, всичко е в парите. Няколко дни много мисля на тази тема, защото ме боли. Правим хубави неща, но пък публиката не иска да идва. Аз самият все още не мога да намеря решение и какъв да бъде пътят. Но няма да спираме. Решил съм да направя анкета сред дупничани, за да видя какво искат и какво им се гледа. Нямаме обратна връзка. Получаваме такава единствено от медиите, които обаче се оказаха доста разнопосочни”, завърши Валентин Балабанов.
Междувременно вчера стана ясно, че театър „Българска армия” ще гостува в Дупница с постановката „Завещанието на целомъдрения женкар” на автора Анатолий Крим. В спектакъла участие ще вземат Васил Михайлов, Тигран Торосян, Леонид Йовчев и Гергана Данданова. Пиесата е насрочена за 18 юни (вторник) от 19 часа. Билетите са в продажба от днес, а цените им са 10 и 12 лева.
Предстои да видим дали публиката в града ще прояви достатъчно интерес, или това ще бъде петото провалено представление от началото на годината…