Валентин Николов от Дупница и негови приятели облагородиха градинката при Наковия мост

Валентин Николов освежи и пешеходните пътеки.
  • Вече цъфтят 23 овощни дръвчета на улица „Цар Освободител”, които пенсионерът сам засадил преди 4 години

Четирима дупничани обединиха усилия, за да облагородят градинката в непосредствена близост до Наковия мост. Те решават да вземат нещата в свои ръце, след като не срещат необходимата подкрепа от община Дупница.

Облагородената градинка

„Тук времето си прекарват много от живеещите наблизо, както и случайни минувачи. Оттук минават и родителите, които водят и взимат децата си от ОУ „Евлоги Георгиев” и понякога посядат, докато чакат учениците. Градинката беше запустяла и никой не се наемаше да направи нещо по въпроса”, разказаха Мишо Нишов и Пламен Сотиров.
Те споделят идеята си с Валентин Николов, който почти всеки ден прекарва няколко часа с тях в приказки, докато седят на пейките в градинката.

Бизнесменът Стефан Николов, който е дал пари за градинката.

Бившият работник в мината в Бобов дол е познат на съкварталците си със своята гражданска непримиримост и всеотдайност. Много пъти е поправял дупки по тротоарите и пътя със свои материали и се грижи за цветята и зелените площи в уличните алеи в целия квартал. Легендарен в махалата е актът му, когато преди 7-8 години от ВиК-Дупница не бяха асфалтирали пътя на улица „Николаевска” след авария на водопровод. Тогава Валентин Николов посади цветя в оставените след ремонта дупки и ги поливаше най-редовно, докато участъкът не беше асфалтиран както трябва.

Вчера бяха варосани и дръвчетата.

Виждайки цветята, шофьорите внимателно ги заобикаляха и мълвата за „пътя с цветчета” бързо обиколи Дупница.
„Ходих до общината и поисках семена за тревата, но ми казаха, че градинката не се води към тях. Бяха обяснили по-рано на Мишо и Пламен, че имали средства само за градинките в центъра, около площад „Свобода”, но не и за квартална като тази. Стефан Николов даде пари, за да купим трева. След това засадихме и цветя, облагородихме хубавата градинка”, каза Валентин Николов.

Бизнесменът Стефан Николов пък на драго сърце дава свои пари за градинката.
„Извадих собствени пари и помогнах за тази градинка, защото всички седим тук и тя трябва да изглежда подобаващо. Радвам се, че се получи толкова добре. Искам да изкажа моята най-голяма благодарност към всички, които се включиха във възстановяването на кварталната градинка и особено на Валентин Николов. Той се включи още от първия ден и вече седем дни се труди упорито.

Овощната градина, която дупничанинът направи собственоръчно.

Дори и възрастните дами от квартала се включиха със засаждането на цветя, поливаха ги редовно”, каза Стефан.
Старият миньор запретва ръкави и почти собственоръчно изчиства градинката, облагородява я и засажда трева и цветя. Вчера вароса дърветата, а с останалата боя реши да повтори пешеходните пътеки, които вече са избледнели.
Благородните му дейности вече дават резултат. През 2015 година дупничанинът посадил сам 23 овощни дръвчета на улица „Цар Освободител”, покрай река Джерман. На мястото преди имало стари тополи, впоследствие отсечени. Идеята на живеещия наблизо пенсионер и понастоящем търговец на мотори дошла, докато всеки ден наблюдавал как някога живописното място край реката се покрива с бурени и боклуци.
Тогава закупил дръвчетата със свои средства и не е поискал компенсация от общината, както бил посъветван от търговците на овошки.
„Виждах как това хубаво място пустее ден след ден и реших да купя 23 овощни дръвчета – сливи, ябълки и череши, които посадих сам. Купих и колчета, за да укрепя младите фиданки. Тогава много хора, като минаваха и виждаха какво правя, ми казваха да не се хабя, защото според тях дръвчетата скоро ще бъдат откраднати. Дупничани обаче имат гражданска съвест и за тези 4 години не са им посегнали. Ето че вече те са разцъфнали и скоро ще започнат да дават и плод. Радвам се, че това място постепенно се превръща в една хубава овощна градина и хората, минавайки, се радват. Малко по-нататък ще могат и да си откъснат от плода и да го опитат. Ако на всички подобни места засадим дървета и цветя, бунищата ще се превърнат в градини, ще радват очите ни и градът ни ще става все по-хубав”, разказа Валентин Николов.
Той дори купува помпа със свои средства, с която да взима вода от река Джерман, за да полива дърветата.
„Първоначално взех електрическа помпа, но нямаше откъде да взимам ток. Понякога живееща наблизо жена ми позволяваше да я включвам у тях, но беше трудно. Мислил съм да взимам ток от моята къща, но трябваше да пускам кабели по един от най-главните пътища и колите да минават върху тях. Затова миналата година купих нова помпа – бензинова. Така мятам новата помпа в колата, обикалям с нея и поливам. Смятам, че това е благородно дело и всеки един от нас трябва да прави така, че да живеем на по-добри места”, завърши дупничанинът.