Валентин Радев: Няма да има за всяко село полицай, а мобилни групи

Валентин Радев, министър на МВР разговаря с Румяна Бъчварова в НС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че рокади и “чистки” в МВР няма да има.

Пред журналисти той коментира, че няма намерение да сменя насилствено никого в министерството, съобщи БТА.

Министърът допълни, че е външен за системата и поради тази причина няма лични симпатии към конкретни хора в МВР.

Валентин Радев заяви, че ще работи за оптимизация на бюджета на министерството. Той посочи, че се надява да намери общ език със синдикатите, чиито искания вече е видял, и допълни, че намира много от тях за справедливи. Министърът отбеляза, че скоро ще разговаря със синдикалистите, и се надява на диалогичност.

Валентин Радев връчи ключовете за 60 нови патрулни автомобили, които са разпределени за СДВР и областните дирекции на МВР във Варна, Пловдив и Стара Загора. Те са предназначени за работата на полицаите, осъществяващи пътен контрол.

Трябва да има полицейско присъствие, но не физическо – буквално полицай във всяко населено място, а когато се наложи, там да има такъв. Това заяви пред журналисти пък Валентин Радев в отговор на въпрос за предизборните обещания на ГЕРБ за полицейско присъствие във всяко населено място.

Радев обясни, че полицейското присъствие може да се осигури от мобилни групи например. Полицаите да са разположени в близост до населените места, така че да могат да реагират при нужда.

“Няма да бъде само един полицай или една кола, може би кола на полиция, кола на жандармерия”, посочи Радев и допълни, че работна група изготвя план как точно ще работят тези мобилни групи.

За новоназначения директор на СДВР Ивайло Иванов министърът каза, че е бил впечатлен от многото отличия на Иванов и това, че различни негови ръководители са давали една и съща добра оценка за него.

Попитан дали ще има и други смени на областни директори на МВР, Радев заяви, че с екипа му ще преценят кой е добър, кой не е, има критерии и ако се налага някъде, ще бъдат направени промени. Аз съм човек на бавните, правилни действия, допълни той.

По отношение на 160-те млн. евро за охрана на границата Радев заяви, че се надява средствата да бъдат усвоени до края на годината, когато изтичат сроковете.

Състоянието на съоръженията, на системите за наблюдение, както и на индивидуалните средства за наблюдение е задоволително. Според нас ще създадат надеждна защита от мигрантския натиск. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи

Валентин Радев в отговор на въпрос от народния представител от „БСП за България“ Красимир Янков относно състояние на съоръженията на границите на България и готовността за противодействие на нелегалната миграция.

Според Красимир Янков една част от камерите на границата не работели.

Около 21 км ограда по границата предстои да бъде построена, допълни Радев. Това е в частта около Хасково, река Тунджа и река Резовска, както и река Делийска при Бургас.Той обаче заяви, че към други 30 км, които вече са изградени, все още няма прилежащи пътища. Това затруднява охраната, амортизира техниката.

Изградени са и интегрирани системи за наблюдение почти по всички граници. Най-чувствителната е „Капитан Андреево“, „Лесово“, предвидено е разширяване на тези системи“, коментира Валентин Радев.

Като цяло миграционният натиск е намалял между 8 и 10 пъти.

Има проблем с усвояването на отпуснатите 160 млн. евро за помощ по границата, тъй като обществените поръчки вървят много бавно, посочи Радев.